Buien met kans op windstoten

24-02-2022 LEMMER – Het is bewolkt en regionaal valt af regen. Later volgt vanuit het westen meer regen en in de middag komt het tot felle buien met kans op hagel, onweer en windstoten. De maxima komen uit tussen 8 en 11 graden, maar in de middag gaat het kwik omlaag. Vrijdag is het nog onstuimig met buien en veel wind, later op de dag komt er meer ruimte voor de zon. In het weekend is het droog, rustig en zonnig. Overdag wordt het 7 tot 10 graden, maar ’s nachts komt het tot vorst.

Vanochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt en regionaal valt al wat regen. Halverwege de ochtend ligt de temperatuur rond 8 graden en er waait een matige, aan zee krachtige, zuidwestenwind. Aan het einde van de ochtend wordt de wind in het binnenland vrij krachtig en aan zee hard (5 tot 7 Bft). Ook neemt vanuit het westen de kans op regen toe.

Vanmiddag trekt een regengebied van west naar oost over het land. Achter het regengebied volgen enkele losse buien. Hierbij is kans op hagel en een klap onweer. Zowel bij het regengebied als tijdens de buien kan de wind fors uithalen met windstoten van 75 tot 90 km/uur. De zwaarste windstoten zijn waarschijnlijk voor de westelijke kustprovincies. 

De wind draait van zuidwest naar west en is vrij krachtig landinwaarts tot hard (7 Bft) aan zee, mogelijk soms eventjes stormachtig (8 Bft). Voor de regen uit wordt het 8 graden in het westen tot lokaal 11 graden langs de grens met Duitsland. Tijdens de regen koelt het af naar een graad of 5. 

Vanavond trekken de buien naar Duitsland weg en is het enige tijd droog met opklaringen. Aan zee waait nog altijd een harde (7 Bft) westenwind en is vooral tijdens het eerste deel van de avond kans op windstoten tot 75 km/uur. Vannacht koelt het landinwaarts af naar 1 of 2 graden. Aan zee wordt het niet kouder dan 4 graden en blijft het stevig doorwaaien. In de loop van de nacht trekt een aantal winterse buien vanaf de Noordzee over het land. Heel lokaal kan het gras, vooral in Noord-Nederland, tijdens een felle bui met hagel of natte sneeuw eventjes wit worden. 

Morgenochtend is er een afwisseling van opklaringen en buien. Vooral in het noorden en oosten van het land is hierbij kans op hagel of natte sneeuw. Ook een klap onweer is mogelijk. De temperatuur om 8:00 uur varieert van 1 tot 3 graden in het binnenland en 4 tot 6 graden aan zee, maar de matige tot krachtige westenwind veroorzaakt gevoelstemperaturen iets onder het vriespunt. 

Morgenmiddag trekt nog een enkele bui over het land. Vanuit het noordwesten wordt het geleidelijk droog en zonniger. Het blijft wel koud doordat het flink waait. Op de thermometers valt 7 tot 9 graden af te lezen, maar bij een matige tot aan zee krachtige noordwester voelt het aan als slechts een graad of 3.

Morgenavond is het droog en zijn er brede opklaringen. De noordwestenwind neemt geleidelijk in kracht af, alleen langs de noordkust blijft het nog een tijd stevig waaien. In de nacht naar zaterdag komt het op veel plaatsen tot lichte vorst. Vlak aan zee blijft het kwik plaatselijk net boven nul. 

Zaterdag start koud, maar met veel zon stijgt de temperatuur naar 8 of 9 graden. Om het al lenteachtig te noemen is de temperatuur net te laag, maar doordat het nauwelijks waait voelt het aangenaam aan buiten in de zon. Zaterdagavond koelt het snel af en in de nacht naar zondag vriest het nagenoeg overal. In het zuidoosten kan het kwik lokaal zelfs richting -5 graden dalen. 

Zondag is het opnieuw zonnig en warmt de lucht op naar 9 of 10 graden. Op de Wadden is het wat kouder met een graad of 6. Er waait een meest matige zuidoostenwind en door de wind voelt het zondagmiddag wat kouder aan dan zaterdagmiddag. 

Volgende week blijft het rustig weer met regelmatig zon. Dinsdag kan een beetje regen vallen, maar veel stelt dit niet voor. De maxima komen uit tussen 7 en 11 graden en de minima liggen rond het vriespunt. Dit zijn hele gebruikelijke temperaturen voor begin maart.