De grote voorjaarsschoonmaak gaat bijna van start!

18-03-2022 JOURE – Nog een week en dan is het zover: de Himmelwike. Zo’n 1.200 basisschoolleerlingen van zestien scholen helpen van maandag 21 tot vrijdag 25 maart een week lang mee om zwerfafval, waaronder verpakkingen, in de gemeente op te ruimen. De meeste verpakkingen kunnen gerecycled worden als ze op de juiste manier worden weggegooid. En zo wordt afval weer een grondstof. Aankomende zaterdag (19 maart) is daarnaast de Landelijke Opschoondag. Doet u ook mee? Immers: een schone buurt zorgt voor een mooie buurt!

19 maart: de Landelijke Opschoondag
U kunt zelf ook een steentje bijdragen aan een schonere buurt. Bijvoorbeeld door een eigen gebied structureel of eenmalig schoon te houden of door iemand anders mee te helpen met het opschonen, zodat u kunt kijken of het u bevalt. Aanmelden kan via de website van Nederland Schoon. U ontvangt dan een gratis opschoonpakker, werft eenvoudig andere deelnemers en inspireert anderen. Op deze website vindt u alle schoonmaakacties op een handige kaart. Zo ziet u precies wat er in uw buurt gebeurt tijdens de Opschoondag.

21 – 25 maart: Himmelwike
Eén keer in het jaar vindt de Himmelwike plaats. Scholen uit de gemeente kunnen zich hiervoor aanmelden en ontvangen dan een lespakket. Daarnaast kunnen zij meedoen om zwerfafval op te ruimen in de omgeving van de school. Dit jaar doen maar liefst zestien scholen uit De Fryske Marren mee. Het doel van deze actie is onder andere bewustwording van zwerfaval en wat ze hieraan kunnen doen. De prikstokken, vuilniszakken en handschoenen worden door gemeente De Fryske Marren beschikbaar gesteld. De Himmelwike in De Fryske Marren wordt mede ondersteund door informatiecentrum Mar & Klif, afdeling Groen Doen, in Oudemirdum.