Friesland telt meest onverzekerde bromfietsen

21-04-2022 LEMMER – Wanneer een bromfiets niet gebruikt wordt, kan de eigenaar deze schorsen. Dan hoef je de bromfiets niet te verzekeren. Als je er wel mee rijdt, dan is een WA-verzekering verplicht, vanwege de schade die je kan veroorzaken bij een ander. Schade kan al snel in de papieren lopen. Vooral bij een letselschade waarbij iemand (blijvend) gewond raakt.

Het CJIB schreef in 2021 veel boetes uit voor onverzekerde bromfietsen, waaronder ook scooters en snorfietsen vallen. Zo’n boete loopt hoog op: de bromfietseigenaar is er dit jaar minstens 470 euro aan kwijt. In 2021 telde Friesland 46.130 geregistreerde bromfietsen, waarvan er volgens de RDW destijds 1.204 onverzekerd waren. Dit komt neer op 1 op de 38,3 rijtuigen.

Opgevoerde bromfietsers weinig beboet
Ook opgevoerde brommers worden beboet. In 2021 zijn in Friesland ongeveer 650 boetes uitgeschreven voor opgevoerde bromfietsen. Per gemeente zijn er grote verschillen. Zo blijken er maar 16 gemeenten te zijn waar meer dan 100 brommers zijn betrapt op te hard rijden op een opgevoerde bromfiets. Maar een boete slechts een onderdeel van meerdere enige risico’s dat je loopt. Met een opgevoerde brommer vervalt bij de meeste verzekeraars de dekking bij eventuele schade.

Risico op diefstal is hoog
Ook diefstal van een bromfiets is niet gedekt zonder WA+ of allrisk- verzekering. Dit terwijl bromfietsen een gewild object vormen voor dieven. Diefstal kan worden voorkomen door een AR3 gekeurd kettingslot te gebruiken en door hem vast te zetten aan een vast object. Of gebruik een hoes, dieven lopen meestal een voertuig met een hoes voorbij.