Gemeenten en bedrijven willen miljoenen voor stroom knelpunten

28-01-2022 LEMMER – Er komt een actieteam om de overbelasting van stroom op het netwerk aan te pakken. Vanuit de actiegroep wordt er opgeroepen om 200 miljoen euro per jaar uit te trekken voor het oplossen van de problemen die er nu zijn.

Volgens de initiatiefnemers zou het nog maar 4 jaar duren voordat er een stop zou komen op nieuwe duurzame projecten. In sommige delen van het land loopt het al vast. Hierdoor kan het lang duren voordat nieuwe gebouwen van stroom kunnen worden voorzien. Daarover komen bij VNO-NCW en MKB Nederland veel vragen en klachten van bedrijven binnen.

Het actieteam wil dat vergunningstrajecten verkort worden, meer technisch personeel opleiden door extra financiering voor technische opleidingen of een afstudeerbonus in het technisch beroepsonderwijs. Ook zou er onderzoek moeten komen naar grootschalige opslag van zonne-energie in batterijen. De aanschaf van dergelijke batterijen moet wel gesubsidieerd worden.

De plannen van het actieteam worden volgende week voorgelegd aan de Tweede Kamer, tijdens een hoorzitting over de capaciteitsproblemen op het stroomnet.