Gemeenten hebben geen geld om woningen gas loos te maken

03-03-2022 LEMMER – Om huizen te isoleren en van het aardgas af te gaan, hebben gemeenten nagenoeg geen budget, blijkt uit onderzoek. Daardoor wordt het lastiger om anderhalf miljoen woningen te verduurzamen voor 2030, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord.

Vorig jaar moesten alle Nederlandse gemeenten een plan opstellen waarin staat hoe verschillende wijken aardgasvrij kunnen worden en welke als eerste aan de beurt zijn. Om dit te realiseren is er per jaar een paar honderd miljoenen euro nodig. Echter zijn de geleden niet door de overheid beschikbaar gesteld.

In totaal is er 34% van de gemeenten bezig met duurzame warmte. 26% geeft aan hier mee bezig te zijn en in 8% van de gevallen zijn bestaande woningen aardgasvrij gemaakt. In 68% van de gevallen wordt er nog onderzoek gedaan naar hoe de aardgas reductie moet plaatsvinden. De elektrische warmtepomp wordt gezien als meest kansrijke manier voor 2050 van het aardgas af te krijgen.

De Raad voor het Openbaar Bestuur adviseerde vorig jaar om tussen 2022 en 2024 al 1,8 miljard euro vrij te maken. Door de lange kabinetsformatie is er echter nog geen geld klaar gezet voor de uitvoering van de plannen. Het is dus nog even afwachten wanneer er eindelijk met de uitvoering kan worden begonnen.