Pas op voor wild op de snelweg

09-04-2022 LEMMER – De lente is begonnen. De periode van nieuw leven in de natuur. Dit geldt ook voor wilde dieren zoals zwijnen en reeën. In deze periode, van eind maart tot begin mei, wordt er veel jong wild geboren. Het kan voorkomen dat deze dieren op snelwegen terechtkomen. Wat moet je in dat geval doen? En wat doet Rijkswaterstaat?

Niet alleen in de lente, maar door het hele jaar heen zie je af en toe dieren langs of op de weg. Dat kunnen huisdieren zijn, maar ook wilde dieren. Populaties groeien en verplaatsen zich, bijvoorbeeld omdat ze op zoek zijn naar nieuw leefgebied. Daardoor komen ze soms langs of op snelwegen.

Wat kun of moet je doen als weggebruiker?
Mocht je een dier langs of op de snelweg zien, dan is het belangrijk dat je door de hoge snelheid die je hebt (100-130 km/u) niet plotseling uitwijkt of remt. Onthoud de locatie van het dier aan de hand van de hectometerpaaltjes. Rijd door tot de eerstvolgende veilige plek, zoals een tankstation, parkeerplaats of pechhaven.

Neem bij gevaarlijke situaties contact op met 112, bijvoorbeeld bij een aanrijding met een dier of als een (groot) dier zoals een zwaan, zwijn of ree de rijbaan verspert. Niet-urgente situaties, bijvoorbeeld een overleden dier naast de weg, kun je melden door contact op te nemen met Rijkswaterstaat via 0800-8002 (gratis), ons contactformulier of Twitter(externe link).

Wat doet Rijkswaterstaat?
Rijkswaterstaat halen aangereden dieren zo snel mogelijk van de weg. Hun streven is het voorkomen dat dieren op of zelfs bij de snelweg komen. Dit voor hun veiligheid en voor de veiligheid van jou als weggebruiker. Hiervoor ondernemen we verschillende acties.

Er is niet 1 aanpak, omdat het om veel verschillende soorten dieren en verschillende wegen gaat. Op sommige plekken helpen we dieren veilig over te steken via faunavoorzieningen, zoals faunatunnels en ecoducten. Maar denk ook aan speciale verlichting voor vleermuizen, aan uilenrollers- en palen en aan touwen voor onder andere boommarters, zodat ze zich veilig boven wegen kunnen bewegen. En vergeet ook niet de kilometers hekwerk om te voorkomen dat dieren de snelweg op lopen.

Melding bij de politie
Een gevaarlijke situatie voor en met dieren op de weg kun je melden bij de politie via 112. De meldkamer van de politie staat in direct contact met de verkeerscentrales van Rijkswaterstaat. De verkeerscentrales sturen weginspecteurs ter plekke en plaatsen zo nodig rode kruisen boven de weg.

Meer informatie
Benieuwd naar meer informatie over wat wij doen als er dieren langs of op de snelweg lopen? Bekijk de video van RWS Verkeersinformatie(externe link) of luister naar onze podcast(externe link).