Schuldhulpverleners maken zorgen over energie armoede

29-03-2022 LEMMER – In Nederland kloppen er 80.000 mensen per jaar aan bij schuldhulpverlening. Met de hoge energie kosten is de verwachting dat de komende tijd dit veel meer mensen zal overkomen. In totaal kent Nederland 600.000 mensen die structureel zich in de schulden bevinden. Dit aantal zal dus naar grote verwachting snel stijgen.

Het is nog moeilijk te voorspellen hoeveel mensen bij schuldhulpverleners terechtkomen. De energie crisis is echter door de oorlog in Oekraïne verslechterd. Het kabinet heeft inmiddels besloten de allerarmsten met een eenmalige toelage van 800 euro te compenseren voor de energiecrisis. Dit lijkt echter een druppel op de gloeiende plaat.

Diverse energieleveranciers hebben eerder deze week een plan tegen armoede gepresenteerd. Zo krijgen klanten tips om energie te besparen en werken energieleveranciers samen aan een initiatief voor de financiële gezondheid van huishoudens.

Sommige kleine leveranciers willen nog niet altijd meedenken en vragen soms waarborgsommen van enkele honderden euro’s aan mensen die eerder een probleem hebben gehad ten aanzien van hun betalingsgedrag.