Toeristenbelasting Friesland stijgt met 9,5% in 2022

28-04-2022 LEMMER – Voor een overnachting in een Fries hotel betaal je in 2022 9,5% meer toeristenbelasting dan vorig jaar. In Friesland stijgt het tarief hiermee het sterkst van alle Nederlandse provincies. De gemiddelde toeristenbelasting in Friese gemeenten bedraagt dit jaar € 1,85 per persoon, per nacht. Dat blijkt uit een onderzoek van een vergelijkingswebsite voor vakantieparken.

Grootste stijging in Heerenveen
In acht van de achttien Friese gemeenten is dit jaar een verhoging doorgevoerd in het tarief voor de toeristenbelasting ten opzichte van 2021. In Heerenveen krijgen toeristen te maken met de grootste toename: het tarief steeg hier van € 1,00 naar € 2,35 per persoon, per nacht (+135%). Het Heerenveense tarief nam hiermee in Friesland het sterkst toe.

Weststellingwerf staat echter bovenaan de lijst van duurste gemeenten in Friesland: de hoogte van de toeristenbelasting is hier € 4,74.

Waadhoeke en Smallingerland zijn de enige Friese gemeenten waar dit jaar geen toeristenbelasting wordt geïnd. In Dantumadiel wordt het laagste bedrag van een toerist gevraagd (€ 1,00). Achtkarspelen voerde dit jaar voor het eerst toeristenbelasting in en rekent een tarief van € 1,50.