Vacature beleidsmedewerker natuur en landschap

19-04-2022 LEMMER – De functie van beleidsmedewerker bestaat uit twee onderdelen:

Beleidsmedewerker bij It Fryske Gea
Als beleidsmedewerker van It Fryske Gea richt je je op het creëren van optimale beleidsmatige randvoorwaarden voor het functioneren van de natuurgebieden en objecten die It Fryske Gea in beheer heeft. Je onderhoudt daartoe contacten met overheden en collega-organisaties. Je bent medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen van eigen beleid van It Fryske Gea en van het leveren van input op beleidsontwikkeling bij overheden en andere relevante partners. Je werkt binnen de afdeling Natuurkwaliteit samen met specialisten op het gebied van ecologie, natuurbeheer en landschap. Door wisselwerking met afdelingen Beheer, Communicatie en Financiën wordt je gevoed met informatie. Dat stelt je in staat om een schakel te vormen tussen de externe beleidsontwikkeling en de interne organisatie van It Fryske Gea.

Beleidsmedewerker gedetacheerd in programmateam Natuer mei de Mienskip:
In de rol van beleidsmedewerker Natuer mei de Mienskip stimuleer je samen met de collega’s van projectbureau Natuer mei de Mienskip realisatie van het Nationaal Natuurnetwerk NNN in Fryslân. De werkwijze van Natuer mei de Mienskip is er op gericht om het Natuurnetwerk versneld te realiseren door natuurdoelen te koppelen aan de wensen en mogelijkheden van grondeigenaren anderzijds. Je bent daarbij een schakel tussen het projectbureau en de natuurorganisaties It Fryske Gea, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Wat ga je doen?

 • Vertegenwoordigen van de Friese natuurorganisaties in het samenwerkingsband Natuer mei de Mienskip in verschillende overlegvormen, dat de realisatie van het Nationaal Natuurnetwerk bevordert;
 • Beleidsinstrumenten voor het realiseren van natuur helpen ontwikkelen en toepassen, zodat zoveel mogelijk organisaties en mensen kunnen deelnemen aan het realiseren van een goed functionerend Natuurnetwerk;
 • Initiëren van nieuwe visies en projecten op het gebied van integrale gebiedsontwikkeling en deelnemen aan bestaande projecten;
 • Belangenbehartiging door het beïnvloeden van overheidsbeleid dat raakt aan natuur en landschap;
 • Onderhouden en uitbouwen van externe netwerken, zodat je een schakel vormt tussen de kennis en kunde van It Fryske Gea als terreinbeheerder en beleidsontwikkeling buiten It Fryske Gea.

Wie ben jij?
Jij bent een enthousiaste persoonlijkheid met bevlogenheid voor natuur en landschap. Idealisme en zakelijkheid weet je te combineren en je kunt mensen overtuigen om samen te werken met It Fryske Gea. Zowel intern als extern ben je gericht op het verbinden van mensen, maar kun je tevens standvastig een organisatiebelang behartigen. Dit doe je door aan allerlei overleg vormen deel te nemen. Je weet je prioriteiten te stellen en het overzicht te bewaren over je takenpakket, daarbinnen voel je je vrij om flexibel te functioneren. Je hebt een overtuigend verhaal en een vlotte pen.

Wat vraagt It Fryske Gea?

 • WO werk- en denkniveau met een opleiding in de richting ecologie, ruimtelijke ordening of bestuurskunde
 • Inzicht in en ervaring met overheidsbeleid
 • Inzicht in en ervaring met natuurbeheer
 • Kennis van relevante wet- en regelgeving
 • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring
 • Beheersing van de Friese taal is een pré

Daarnaast herken je jezelf in de volgende competenties en vaardigheden:

 • Leergierigheid
 • Flexibiliteit
 • Analytisch vermogen
 • Visie
 • Samenwerken
 • Communicatieve vaardigheden
 • Overtuigingskracht

Wat bieden zij je?
Je komt te werken bij één van de grotere natuurbeheerders van Nederland met ongeveer 75 medewerkers. De medewerkers voelen zich verbonden met hun werk, er heerst een informele werksfeer en de lijnen tussen jou en je collega’s zijn kort. De functie is ingeschaald in functieschaal 7 -8 met een doorloop van € 3.426,- tot maximaal € 5.240,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband van 37 uur per week. Inschaling gebeurt op basis van relevante werkervaring. Het betreft eerst een arbeidsovereenkomst van een jaar, waarna bij tevredenheid van beide partijen de aanstelling wordt omgezet naar een vast dienstverband.

Mede door de opbouw van ADV uren heb je jaarlijks 44 verlofdagen te besteden (bij een fulltime dienstverband). Daarnaast biedt It Fryske Gea uitstekende voorzieningen om thuis te kunnen werken. Als medewerker word je kosteloos lid van It Fryske Gea waarbij je onze magazines ontvangt en kunt deelnemen aan interessante workshops en excursies. De cao Bos en Natuur, ondernemingsdeel De Landschappen is van toepassing en kan worden ingekeken via www.vbne.nl.

Over It Fryske Gea
It Fryske Gea is de provinciale natuurbeschermingsorganisatie in Fryslân en werkt dagelijks aan
natuurbescherming en -ontwikkeling, maar ook aan de bescherming en ontwikkeling van het Friese landschap en cultuurhistorie. De vereniging beheert 69 verschillende natuurgebieden – met een totale oppervlakte van 20.618 hectare – verspreid over de provincie Fryslân en telt meer dan 34.000 leden, 75 medewerkers en meer dan 400 vrijwilligers. Meer informatie over It Fryske Gea is te vinden op deze website.

Interesse?
Stuur dan je motivatiebrief en je cv in via sollicitatie@itfryskegea.nl o.v.v. beleidsmedewerker. Solliciteren kan tot en met zondag 15 mei a.s. De eerste gespreksronde staat gepland op dinsdag 31 mei. De tweede gespreksronde staat gepland op donderdag 9 juni. Het aanstellingsgesprek staat gepland op donderdag 23 juni.

Heb je nog vragen over de functie dan kun je contact opnemen met Chris Bakker (Hoofd Natuurkwaliteit) per mail via c.bakker@itfryskegea.nl of telefonisch via 0512 – 38 14 48. Als onderdeel van de sollicitatieprocedure vraagt it Fryske Gea, in het kader van ons integriteitsbeleid, een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (VOG). Wij vinden persoonlijk contact belangrijk en waarderen het daarom om rechtstreeks te solliciteren via bovengenoemd mailadres en geen gebruik te maken van de solliciteermogelijkheden die websites als Indeed en LinkedIn bieden.