Warm met zon en wolken, oosten kans op een bui

18-05-2022 LEMMER – Het wordt een warme dag met wolkenvelden en zonnige perioden. Op een lokale bui na blijft het droog. Het wordt 21 tot 29 graden. In Limburg en het uiterste oosten wordt het tegen de 30 graden. Morgen is er meer bewolking en trekken buien over het land en daarbij is kans op onweer. Later in de middag wordt het in het westen droog. Het oosten maakt kans op een stevige onweersbui met hagel. Het wordt 20 graden in het westen tot 29 in het oosten.

Vanochtend trekken wolkenvelden over het land en schijnt af en toe de zon. Heel lokaal kan een klein beetje regen vallen, maar daar blijft het dan ook bij. In het noordoosten en oosten is het vrij zonnig weer en ook in Zeeland schijnt de zon. Het wordt snel warmer met later in de ochtend 20-22 graden in het westen en 23 tot 25 graden in het oosten.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Het wordt 21 tot 24 graden in het westen. In de oostelijke helft is het met 25 tot 29 graden zomers warm. In Limburg en in Twente en de Achterhoek komt de temperatuur in de buurt van de 30 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten tot westen. Hierdoor is het in het westen aan zee een paar graden koeler. Gemiddeld wordt het deze tijd van het jaar 16 tot 19 graden.

Op de meeste plaatsen wordt het een droge dag. Alleen in het oosten en zuidoosten is later in de middag kans op een enkele (onweers)bui.

Vanavond is het prima weer om nog een tijd buiten te zijn. Halverwege de avond is het 19 graden in het westen tot 24 graden in het zuidoosten. Op een enkele bui in het oosten na is het droog.

Komende nacht neemt vanuit het westen de bewolking toe en daarmee stijgt ook de kans op buien. De meeste buien kunnen we later in de nacht in het westen verwachten met zo nu en dan ook onweer. Het wordt niet kouder dan 15 tot 18 graden en dat kan als drukkend warm ervaren worden.

Donderdag trekken in de ochtend wolkenvelden en enkele buien over het land. Daarbij kan ook onweer voorkomen. Lokaal schijnt de zon. De lucht is vochtig en warm en is daardoor wat drukkend. Het is warm genoeg om zonder jas naar buiten te gaan, maar hou wel rekening met buien. Het wordt een dag om de radar goed in de gaten te houden. De buiigheid kan tijdelijk afnemen, maar met het stijgen van de temperatuur zullen meer en ook stevigere (onweers)buien ontstaan.

Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind en de temperatuur stijgt naar 20 tot 25 graden in het westen. In het oosten is het 26 tot 29 graden. Later in de middag steekt in het westen een matige westenwind op. Het wordt dan iets minder warm en de kans op buien neemt af. Vooral in het oosten kunnen dan stevige onweersbuien voorkomen met kans op hagel en windstoten.

In de avond trekken de buien vrij naar Duitsland en wordt het droog. In de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar 11 tot 15 graden.

Vrijdag staan er opnieuw buien op het programma. In de ochtend is het nog een tijd droog met wolkenvelden en lokaal wat zon. Vanuit het zuiden naderen buien en de eerste kunnen we aan het eind van de ochtend in het zuiden verwachten. In de middag komen verspreid over het land buien voor. De meeste buien zijn voor het oosten en daar is de kans op onweer het grootst. In het westen en vooral aan de kust blijft het vaker droog.

Het wordt zo’n 19 graden aan de kust en 21 tot 23 graden in het binnenland. Daarbij staat een zwakke tot matige zuidenwind. Later draait de wind naar het zuidwesten tot westen. Later op de dag trekken de buien weg en het ziet er naar uit dat het in de avond op veel plaatsen droog blijft.

Zaterdag hoeven we geen flinke onweersbuien te verwachten, maar enkele lichte buien zijn wel mogelijk. Er zijn ook droge perioden waarin de zon een tijdje schijnt. Het wordt 17 graden aan de kust tot 21 graden in het zuidoosten. Er staat een matige en aan de kust vrij krachtige westenwind.

Zondag blijft het op veel plaatsen droog en ontstaan lokaal een paar buien. Er zijn stapelwolken, zonnige perioden en het wordt ongeveer even warm als op zaterdag.

Na het weekend blijven we te maken houden met een westelijke wind. Hierdoor ligt de middagtemperatuur tussen 17 en 21 graden. Wolken en zon wisselen elkaar af en zo nu en dan ontstaan enkele buien.