Zonnig, nog enkele buien

11-02-2022 LEMMER – De laatste buien verlaten ons land in de loop van de ochtend. Het gaat minder hard waaien en de rest van de dag is het droog en zonnig. Het wordt 7 graden. Vanavond en vannacht is het helder en waait het nauwelijks. Op veel plaatsen vriest het licht. Morgen is het droog en vrij zonnig met 6-8 graden. Later op de dag neemt de bewolking toe. Zondag is het vaak droog, maar wel met meer wolken. De nieuwe week verloopt vervolgens wisselvallig en vrij zacht

Vanochtend heeft het Waddengebied nog met een stevige noordwestenwind te maken. Het waait hard en soms stormachtig, windkracht 7 of 8. Daarbij komen zware windstoten voor. Aan de westkust waait het (vrij) krachtig en boven land is de wind matig van kracht. In de loop van de ochtend gaat het minder hard waaien en de zware windstoten verdwijnen. Verspreid over het land vallen eerst nog een aantal buien. Naast regen kunnen deze buien ook wat hagel produceren. De buien verlaten ons land via het zuidoosten en het tweede deel van de ochtend verloopt grotendeels droog. Op wat wolkenresten na is het flink zonnig en de temperatuur komt tussen 4 en 6 graden uit.

Vanmiddag is het zo goed als droog met veel ruimte voor de zon. Het is minder hard gaan waaien en dat maakt het aangenaam in het zonnetje. De middagtemperatuur komt rond 7 graden uit. Mogelijk dat het lokaal nog een graadje warmer kan worden. De westen- tot noordwestenwind is overwegend matig en wordt later vandaag zelfs zwak.

Vanavond is het helder en het blijft droog. Omdat het nauwelijks waait daalt de temperatuur snel richting het vriespunt. Tijdens de avond kan het in het binnenland al tot vorst komen.

Vannacht komt het op steeds meer plaatsen tot een paar graden vorst. In het zuidoosten worden de laagste temperaturen verwacht. Lokaal kan het daar 4 graden vriezen met kans op wat nevel of mist. In de kustgebieden blijft de temperatuur veelal iets boven het vriespunt. Gedurende nacht trekken steeds meer sluierwolken over het land heen.

Morgenochtend is het fris met op veel plaatsen nog temperaturen rond het vriespunt. Er komt wat sluierbewolking voor, maar de zon kan hier nog vrij makkelijk doorheen schijnen. Gedurende de ochtend stijgt de temperatuur naar een graad of 4 boven het vriespunt. Er staat weinig wind uit een zuidelijke richting, maar geleidelijk neemt de wind wel iets in kracht toe om windkracht 3 of 4 te bereiken. Aan zee komt af en toe weer een vrij krachtige wind te staan, windkracht 5.

Morgenmiddag bestaat het weerbeeld uit zonnige perioden, al komt er vanuit het westen steeds meer sluierbewolking richting ons land. Het blijft droog en de middagtemperatuur komt na een frisse ochtend tussen 6 en 8 graden uit. In de namiddag gaat de zon steeds vaker schuil achter dikkere wolkenvelden. Met name aan zee gaat het harder waaien. De zuiden- tot zuidwestenwind is vrij krachtig en kan soms uitschieten naar krachtig of hard (6-7 Bft).

Morgenavond is het eerst nog droog en de bewolking neemt vanuit het westen steeds verder toe. Tijdens de nacht naar zondag kan het noordwesten mogelijk een spatje regen vallen.

Zondag is het vaker bewolkt. Uit de dikkere wolkenlagen kan af en toe wat lichte regen vallen. Een groot deel van de tijd blijft het zo goed als droog. Pas tegen de avond gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen harder regenen. De nacht naar maandag verloopt dan ook vrij nat met soms een stevige zuidwestenwind. De hoogste temperaturen van 9 of 10 graden worden pas aan het einde van de zondag bereikt. Zondagmiddag wijst de thermometer vaak 7 of 8 graden aan.

Maandag is het overwegend bewolkt en regent het enige tijd. Door de zuidwestelijke windrichting is het wel vrij zacht met maximumtemperaturen van 9 tot 11 graden.

De rest van de week lijkt vrij wisselvallig te verlopen. Dagelijks is kans op wat neerslag, maar er zijn ook droge dagdelen met ruimte voor de zon. Wat alle dagen met elkaar gemeen hebben is de relatief hoge temperatuur voor de tijd van het jaar. Meestal komt de temperatuur in de middag rond of net iets onder 10 graden uit. Temperaturen van een graad of 6 zijn gebruikelijk voor februari.