Zonovergoten voorjaarsweer

18-03-2022 LEMMER – De zon schijnt uitbundig en slechts enkele stapelwolken verschijnen aan de strakblauwe lucht. Vanmiddag wordt het 10 tot 15 graden. De matige noordoostenwind maakt het iets frisser. Morgen gaat het harder waaien uit het oosten en de schrale wind maakt het kouder dan de maximumtemperatuur van 10 tot 14 graden. Het is wel droog en zonovergoten. Zondag kan een enkele bui vallen. De dagen daarna blijft het zonnig en meest droog. De middagtemperatuur stijgt naar 14 tot 18 graden.

Vanochtend is het helder weer met weinig wind. Geleidelijk gaat het wat harder waaien en de noordoostenwind wordt zwak tot matig van kracht. De lucht is vaak strakblauw. Slechts af en toe komt een dunne stapelwolk voor. Deze wolken brengen geen regen met zich mee. Na een frisse start is het halverwege de ochtend al opgewarmd naar 7 graden langs de oostgrens tot 10 graden aan zee.

Vanmiddag schijnt de zon uitbundig en het is stralend lenteweer! De temperatuur stijgt verder naar 12 tot 15 graden. De noordoostenwind is matig van kracht en de gevoelstemperatuur valt hierdoor een fractie lager uit. Beschutte plaatsen uit de wind zijn dan een stuk aangenamer in vergelijking met open gebieden. In combinatie met het zonnetje is het dan volop genieten van het vroege voorjaar. Op de Waddeneilanden en in het noorden van Friesland en Groningen blijft het kwik door de wind steken op een graad of 10.

Vanavond blijft het onbewolkt en na zonsondergang koelt het in rap tempo af. Aan het begin van de avond is het kwik op veel plaatsen alweer onder 10 graden gedoken. De wind komt eerst uit het noordoosten en draait geleidelijk naar het oosten, maar blijft overwegend matig van kracht.

Vannacht gaat de wind nauwelijks liggen. Door de doorstaande wind blijft een sterke afkoeling met op grote schaal nachtvorst uit. Het koudst wordt het in de heuvels in Zuid-Limburg en in delen van Groningen, Drenthe en Overijssel met minima van 1 à 2 graden. In de rest van het land wordt het niet kouder dan 3 tot 6 graden. Door de wind en de lage luchtvochtigheid is geen kans op mist en gladheid.

Morgenochtend liggen de temperaturen overal boven het vriespunt. Door de schrale wind zal het toch behoorlijk fris zijn als je op het sportveld staat of bijvoorbeeld de hond moet uitlaten in de vroege ochtend. Aan zonneschijn is in ieder geval geen gebrek, want er staat opnieuw een stralende dag op het programma. Wel gaat het harder waaien en de gure oostenwind maakt het een stuk frisser dan de thermometer aangeeft. Een warme jas of trui komen dan goed van pas.

Morgenmiddag blijft het zonovergoten en droog. De temperatuur komt op het warmste moment van de middag tussen 10 graden in het noorden en 14 graden in het zuiden uit. De schrale oostenwind gooit roet in het eten, want voor het gevoel is het een paar graden kouder. Op een beschut plekje achter een schutting of in een hoekje van je tuin is het een stuk comfortabeler in het zonnetje. Boven land is de oostenwind matig van kracht en aan zee steekt af en toe zelfs een vrij krachtige aflandige wind op.

Morgenavond koelt het onder een heldere hemel snel een paar graden af. Eerst staat er nog een stevige oostenwind. Pas later in avond en tijdens de nacht naar zondag gaat het iets minder hard waaien. Door de doorstaande wind komt de temperatuur opnieuw niet of nauwelijks onder het vriespunt uit.

Zondag is het eerst opnieuw flink zonnig en droog. Vanuit het zuiden trekken in de loop van de dag wel wat meer wolkenvelden over het land en mogelijk kunnen dan ook enkele buien tot ontwikkeling komen. De temperatuur is vergelijkbaar met de voorgaande dagen en komt tussen 10 en 13 graden uit op het warmste moment van de dag. De schrale oostenwind verdwijnt geleidelijk en de wind wordt meer zuidoostelijk van richting.

Maandag bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zon en wolken. In de loop van de dag wint de zon steeds meer terrein. Verspreid over het land kunnen in de middag nog wel enkele buien tot ontwikkeling komen. Veruit de meeste plaatsen houden het droog. Door een zuiden- tot zuidoostenwind weet de temperatuur de stijgende lijn te vinden en het warmt in de loop van de dag op naar 12 tot 16 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het lokaal 17 graden worden als de zon een tijdje uitbundig schijnt.

De dagen daarna blijft het rustig voorjaarsweer met flink wat ruimte voor de zon. Tijdens de nachten daalt de temperatuur richting het vriespunt, maar overdag warmt het snel weer op. ’s Middags is het aangenaam met temperaturen tussen 14 en lokaal 18 graden.