Emissiefactoren voor kalveren en geiten moeten mogelijk aangepast

16-04-2025 LEMMER – Tussen oktober 2018 en september 2023 is een onderzoek uitgevoerd om voor een aantal stalsystemen zonder emissiebeperkende maatregelen de emissies van ammoniak, methaan en lachgas te bepalen. De ammoniak- en methaanemissie zijn via twee verschillende protocollaire meetmethoden gemeten. Voor geiten en vleeskalveren zijn aanvullend de emissies van geur en fijnstof bepaald.

De ammoniakemissie was bij jongvee en geiten significant hoger dan de huidige emissiefactoren voor deze referentiestalsystemen. Ook bij blankvleeskalveren zijn significant hogere emissies gevonden en bij biggen juist lagere. De fijnstofemissie was bij vleeskalveren significant lager dan de huidige emissiefactoren voor de referentiestalsystemen.

Om ervaring met meten met sensoren op te doen zijn, binnen dit project voor ammoniak en methaan ook continue metingen met sensoren uitgevoerd. De continue metingen en de protocollaire metingen verschilden niet significant van elkaar. Het verschil tussen de protocollaire metingen en de continue metingen was lager dan 10% en in de meeste gevallen lager dan 5%. Alleen bij vleeskalveren was het procentueel verschil tussen beide methoden hoger dan 10%.

De ervaringen met metingen zoals in dit onderzoek opgedaan zijn door Wageningen University & Research meegenomen in het emissiemonitoringsprotocol. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de Technische Adviespool advies gevraagd of de referentiewaarden van kalveren en geiten herzien zouden moeten worden.

Op basis van het advies van de Technische Adviespool zal de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat een besluit nemen over mogelijke aanpassing van de referenties. Wanneer er sprake is van het herzien van de referenties, zal dit alleen impact hebben op nieuwe omgevingsvergunningen voor milieubelastende activiteiten, niet op bestaande vergunningen.

Meer informatie is te vinden in het rapport ‘Stalemissie van ammoniak, methaan, lachgas, geur en PM10‘.