Plaatselijk kletsnatte donderdag

Vandaag zijn er grote verschillen in ons land. In het zuidoosten gaat het geruime tijd stevig regenen en is zelfs kans op wateroverlast. Hiervoor geldt code geel. Ook elders in het land regent het van tijd tot tijd, maar zijn de hoeveelheden beduidend minder. Alleen het uiterste noorden en westen houden het droog. Het wordt 23 tot 26 graden. Morgen keert het stabiele zomerweer terug en komend weekend wordt het lokaal zelfs tropisch heet.

Vanochtend vanuit het zuiden toenemende bewolking
In de vroege ochtend is het in het noorden en midden nog ronduit zonnig, maar vanuit het zuiden gaat de bewolking steeds meer toenemen. Dit is een voorbode op een kletsnatte middag die komen gaat voor vooral het zuidoosten van het land. In de loop van de ochtend trekt een actief neerslaggebied via het zuiden ons land binnen. Aan het eind van de ochtend vallen de eerste druppels in grote delen van Brabant en Limburg.

Vanmiddag flinke bak water in het zuidoosten
Deze middag trekt het regengebied verder ons land binnen. Ten zuidoosten van grofweg de lijn Groningen – Amsterdam – Rotterdam gaat het van tijd tot tijd regenen, maar daarin zijn de verschillen zeer groot. Hoe verder naar het zuidoosten, des te meer regen er valt. Zo kan er in Limburg en het oosten van Brabant lokaal enkele tientallen millimeters regen vallen. Ook in het oosten en zuiden van Gelderland komt flink wat water naar beneden. Voor deze drie provincies geldt dan ook een code geel voor kans op wateroverlast. In de loop van de middag kunnen mogelijk ook enkele stevige onweersbuien Limburg aandoen. Hierbij is kans op winstoten tot 75 km/uur en mogelijk ook hagel.

Ook elders in het land gaat het regenen, alleen zijn hier de hoeveelheden beduidend minder hoog. Alleen het uiterste noorden en westen houden het geheel droog en zien wellicht nog een enkele glimp van de zon. De temperatuur stijgt voor de regen uit naar 23 tot lokaal 26 graden landinwaarts. De wind draait in de loop van de dag naar het noorden en is veelal matig van kracht, 3-4 Bft.

Vanavond en vannacht eerst nog regen, later vanuit het westen droger
Ook vanavond regent het nog geruime tijd in het midden en oosten van ons land. In Limburg blijft de eerste uren kans op enkele stevige onweersbuien. In de loop van de avond wordt het vanuit het westen uit geleidelijk droger. In het uiterste oosten wordt het pas rond middernacht droog. Uiteindelijk kan er in het zuidoosten van ons land plaatselijk ruim 50 mm regen zijn gevallen. Dat is bijna net zoveel als wat er normaal gesproken in een hele junimaand valt. In de nacht is het overwegend droog en volgen vanuit het westen brede opklaringen. De minima komen uit tussen 12 en 16 graden.

Morgen mix van wolken en zon
Na een wisselvallige donderdag keert op vrijdag het stabiele zomerweer terug. De dag verloopt droog met een mix van stapelwolken en zon. Lokaal is een enkele bui niet uitgesloten, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 24 tot 26 graden bij een veelal matige noordwestenwind, 3-4 Bft. Al met al heerlijke omstandigheden om je weekend af te trappen op het terras.

Zaterdag zomerse start van het weekend
Op de eerste dag van het weekend is het weer volop zomers. Tot in de kustprovincies wordt het zomers warm met 25 graden en de hoogste waarden vinden we in Brabant en Limburg. Hier kan het ruim 27 graden worden. Op de Waddeneilanden en op de stranden is het 22 of 23 graden. Hierbij is een mix van wolkenvelden en zon, waarbij de meeste wolken zijn bestemd voor de oostelijke helft van het land. Plaatselijk is hier ook een enkele bui mogelijk.

Zondag lokaal tropisch heet
Op zondag doet de temperatuur er nog een stapje bovenop. Een zuidenwind voert namelijk warmere lucht naar ons land en het kwik stijgt naar 26 tot ruim 30 graden in het zuidoosten van het land. Overdag is het hierbij zonovergoten en daarmee is het heerlijk weer om bijvoorbeeld bij een meertje te liggen. Zorg wel dat jij je goed insmeert als je naar buiten gaat. In de zuidelijke helft van het land is zelfs sprake van zonkracht 8. Dan kan jouw onbeschermde huid al binnen 10-15 minuten verbranden. In de loop van de avond en in de nacht naar maandag trekken enkele buien over het land.

Daarna terugkeer naar normaal Hollands zomerweer
In de nieuwe week krijgen we te maken met een wind uit westelijke richtingen en hierdoor neemt mogelijk de wisselvalligheid toe. Dagelijks is kans op enkele buien of soms wat regen. Toch zijn er ook genoeg droge momenten waarbij de zon af en toe schijnt. De temperatuur valt beduidend lager uit dan de afgelopen tijd. Het wordt dagelijks 20 tot 25 graden en dat zijn zeer gebruikelijke waarden voor eind juni.