07-04-2025 LEMMER – Biologische landbouw scoort goed op het gebied van natuurinclusiviteit, stelt het rapport ‘Biologisch èn natuurinclusief’ vast. Die conclusie is niet verrassend, maar werd niet eerder zo uitgebreid onderbouwd. Bionext en Biohuis hebben gevraagd om de natuurinclusieve prestaties van biologische boeren in Nederland gedetailleerd in kaart te brengen. De onderzoekers stellen vast dat biologische boeren gemiddeld genomen veel doen voor de onder- en bovengrondse biodiversiteit.
Om de vergelijking tussen biologische en gangbare landbouw te kunnen maken, hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van de drie dimensies van natuurinclusieve landbouw:
- Verminderen van negatieve impact op de natuur
- Inzetten van natuurlijke processen
- Actief bijdragen aan biodiversiteit
Door de voorgeschreven wetgeving scoort biologische landbouw met name goed op het eerste punt, omdat kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen niet zijn toegestaan. Ook op het benutten van natuurlijke processen scoort biologisch door de maatregelen die genomen worden gericht op het behoud van bodemvruchtbaarheid, zoals een ruime vruchtwisseling met rustgewassen als grasklaver te gebruiken, en alleen met organische meststoffen te werken.
Uit landelijke cijfers over het agrarisch natuur- en landschapsbeheer en het grondgebruik van biologische bedrijven blijkt dat biologische bedrijven bovengemiddeld bijdragen aan maatregelen voor gebiedsspecifieke doelsoorten. Ook beheren zij relatief veel natuurgronden van natuurorganisaties.
Ook biologische bedrijven kunnen nog extra natuurinclusieve stappen zetten. In de volgende fase van het project, worden verschillende biologische bedrijven begeleid met het realiseren van nog meer natuurinclusieve maatregelen op hun bedrijf. De resultaten van dit onderzoek, maken deel uit van het tweejarige project ‘Natuurinclusief en biologisch’.
Het rapport ‘Biologisch èn natuurinclusief – Hoe natuurinclusief is de biologische landbouw in Nederland?‘ is te vinden via de link.