Feestgangers krijgen werkstraffen voor ongeregeldheden

21-05-2022 LEMMER – Het Openbaar Ministerie heeft werjkstraffen geëist voor de ongeregeldheden die tijdens de corona geldende maatregelen plaatsvonden in het bos bij Oudemirdum tijdens Koningsdag 2021. Bij de ongeregeldheden raakte 1 agent gewond.

Tijdens Koningsdag bevonden er zich destijds zich tussen de 100 tot 200 mensen in het bos. Daarvan wilden een 50-tal tot 75-tal mensen niet weg gaan op verzoek van de brandweer. De politie werd gevraagd voor assistentie. De politie vormde een linie waarna er werd gegooid met boomtakken, flessen en blikken. Uiteindelijk raakten 4 politieauto’s beschadigd. Een agent moest naar het ziekenhuis met een verwonding aan het hoofd.

Depolitie kon de groep niet aan en er werd besloten om de ME en een politie helikopter in te zetten bij de ontruiming. Zes verdachten moesten afgelopen donderdag voor de rechter verschijnen. Alle mannen zijn tussen de 21 en 37 jaar afkomstig Balk, Oudemirdum, Bakhuizen en Harich. Twee verdachten hun zaak word later behandeld zodat de advocaat de beelden van een bodycam kan bestuderen van 1 van de politie agenten.

Tegen een 23-jarige inwoner van Balk is een werkstraf van 120 uur geëist waarvan 40 uur voorwaardelijk. Ondanks dat de verdachte ontkent zou hij een bierflesje naar een agent hebben gegooid. De rechter ging niet mee in de voorwaardelijke straf. Een 27-jarige inwoner van Bakhuizen gaf toe een leeg bierblikje naar de politie te hebben gegooid. Hij kreeg 120 uur werkstraf opgelegd.

Een verdachte uit Oudemirdum werd er van verdacht met een boomstronk hebben gegooid en politie agenten ermee te hebben geslagen. De verdachte gaf aan er niets meer van te herinneren. De rechter veroordeelde hem tot een werkstraf van 150 uur. Voor alle verdachten is er ook geëist de schade bij de Politie en bij de gewonde agenten moeten vergoeden. Daarnaast heeft nu Staatsbosbeheer ook aangifte gedaan voor meer dan €7.000,- aan geleden schade.