11 september Dag van de boerin

10-09-2021 LEMMER – Al enkele jaren is de tweede zaterdag van september de dag van de boerin. Boerinnen in Nederland zijn in opkomst. Daarbij is het niet meer alleen zo dat zij hun partner helpen. Vaak zijn boerinnen gedeeltelijk of geheel eigenaar. ‘Ik zie steeds meer jonge meiden die het bedrijf thuis gaan overnemen, steeds meer vrouwen als zelfstandig ondernemer en steeds meer vrouwen die volwaardig in de maatschap meedraaien. Vaak is de vrouw het cement van het agrarisch gezinsbedrijf, multitasker en duizendpoot’, zegt Willemien Koning, voorzitter Vrouw & Bedrijf LTO Noord. 

Boerinnen en tuindersvrouwen hebben geen baan van negen tot vijf, maar werken vaak zeven dagen in de week. Het zijn agrarisch onderneemsters die moderne gezinsbedrijven runnen, goede opleidingen hebben gehad en kwalitatief hoogstaand voedsel produceren. Toch lopen boerinnen er nog te vaak tegen aan dat er niet altijd een goed beeld is van de rol van de boerin. Boerinnen verdienen erkenning voor hun werk en positie. ‘Nog veel te vaak krijgen wij de vraag of de baas ook thuis is. Anno 2021 zou dat echt niet meer moeten’, zegt Willemien Koning.

Vrouw & Bedrijf is daarom gesprekken gestart met verschillende brancheorganisaties van beroepen gelieerd aan de landbouw. Het doel is om het beeld dat er is over boerinnen positief te kantelen. De Dag van de Boerin is een moment om aandacht te vragen voor de kracht en potentie die aanwezig is bij de vrouwen op de agrarische bedrijven.