Stille tocht en herdenkingsconcert op 4 mei in Joure

26-04-2022 JOURE – Het programma ziet er als volgt uit.

19.15 uur verzamelen voor de stille tocht In de Torenstraat naast de Hobbe van Baerdtkerk in Joure. Vervolgens stille tocht richting park Herema State.

20.00 uur vindt na het in acht nemen van twee minuten stilte de herdenking en kranslegging plaats. Naast het voordragen van gedichten door enkele kinderen n.a.v. de gedichtenwedstrijd rond het thema ‘Hoe voelt het om vrij te kunnen zijn?’ worden er kransen gelegd door scholen en diverse instellingen.

20.45-21.45 Herdenkingsconcert in de Hobbe van Baerdtkerk. Uitgevoerd zal worden het Requiem van Gabriel Faure. Tevens zullen er afscheidsbrieven van gedeporteerden worden voorgelezen tussen de delen van het Requiem.

De toegang is gratis, bij de uitgang vind er een collecte plaats.

Herdenkingsconcert 4 mei Hobbe van Baerdtkerk 20.45 uur
Requiem van Gabriel Faure (arr. Martin de Ruiter) voor koor en kamerorkest. Uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, Het Noord Nederlands Kamerkoor, samen met de solisten Eske Tibben (sopraan) en Daniel Herman Mostert (bariton)

Naast en tijdens deze uitvoering worden op een groot scherm foto’s geprojecteerd van omgekomen (vermoorde) kinderen in de vernietigingskampen. De foto’s die getoond zullen worden zijn jeugdfoto’s van kinderen die niet meer ‘teruggekeerd’ zijn. Het zijn foto’s uit familiealbums en/of schoolfoto’s.
Deze (selectie) foto’s zijn rechtenvrij en met toestemming van het Joods Historisch Museum in Amsterdam beschikbaar gesteld.

Tussen de delen van het Requiem, worden er afscheidsbrieven voorgedragen. Het betreffen brieven die achter zijn gelaten (tijdens razzia’s aan huis) en /of tijdens transport nog uit de trein geworpen.
Het totaal concept, muziek, tonen van foto’s, het voorlezen en op groot scherm tonen van de brieven zal een indrukwekkend geheel vormen.

Helaas kunnen we met weinig voorstellingsvermogen een directe parallel trekken met de erbarmelijk toestand in de Oekraïne.