A7: grondwater drukt wegdek in Prinses Margriettunnel omhoog

16-12-2022 JOURE – In de week van 16 december constateerden we schade aan het wegdek in de Prinses Margriettunnel (1976) in de snelweg A7 bij Sneek. De schade bleek zo ernstig, dat Rijkswaterstaat de A7 tussen Sneek en Joure in beide richtingen moesten afsluiten.

Rijkswaterstaat moet alle aanwezige grondankers van de tunnel controleren. Afhankelijk van de bevindingen, duurt het herstel mogelijk enkele maanden. De A7 tussen Sneek en Joure blijft daarom in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Met borden en tekstkarren wordt een omleidingsroute aangegeven. Het scheepvaartverkeer over het Prinses Margrietkanaal ondervindt geen hinder.

Ankers afgebroken
Een bepaald deel van de tunnelbak, een zogenaamde tunnelmoot, is door druk van het grondwater omhoog gekomen. Dit had schade aan het wegdek tot gevolg. Zeer waarschijnlijk is een deel van de tientallen aanwezige ankers, die de tunnelmoot op zijn plek moeten houden, gebroken.

1700 gevulde bigbags
Om ervoor te zorgen dat het asfalt en de tunnelmoot niet verder omhoog komen, plaatst Rijkswaterstaat 1700 bigbags over de volle breedte van beide rijbanen. Deze zorgen voor voldoende tegendruk.

Inspecties Prinses Margriettunnel
Sinds de ingebruikname van de Prinses Margriettunnel vinden reguliere inspecties plaats door medewerkers van Rijkswaterstaat. Niet eerder constateerden zij schade aan ankers of tunnelmoten. Wel was er al regulier onderhoud aan de A7 tussen Sneek en Joure gepland in 2023.