Aangename najaarsdag

28-09-2021 LEMMER – Na een vrij zonnige ochtend ontstaan vanmiddag stapelwolken en trekken sluierwolken over het land. Alleen aan de kust komt een enkele bui voor en de temperatuur stijgt naar 18 graden. Morgen belooft een kletsnatte dag te worden met vooral in de middag en avond veel wind. In de regen is het slechts 11 graden en tijdens droge momenten met zon kan het 15 graden worden. Het wisselvallige weer houdt voorlopig aan.

Vanochtend schijnt de zon in een groot deel van het land volop en is het droog. In het uiterste westen en noordwesten komt het tot een enkele bui en zijn ook een paar wolkenvelden aanwezig. Na een fris begin van de ochtend, waarbij het lekker is om een jasje aan te hebben, loopt de temperatuur op naar 16 graden tegen het middaguur.

Vanmiddag krijgt de zon iets minder ruimte dan in de ochtend. Er ontstaan namelijk stapelwolken en er trekken bovendien sluierwolken over het land. Deze zijn her en der zo dik dat de zon een tijdje niet te zien is. Langs de westkust is vooral in de eerste helft van de middag een zeer lokale bui niet uitgesloten; in de rest van het land blijft het de hele middag droog.

De maximumtemperatuur komt uit op circa 18 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidwesten. Aan zee waait het vrij krachtig.

Vanavond blijft het droog met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. Dat levert een mooie zonsondergang op. Bovendien is het met een beetje geluk helder genoeg om aan het eind van de avond de Helix-nevel te zien.

Komende nacht neemt de bewolking geleidelijk toe en aan het eind van de nacht bereikt een regengebied het zuidwesten. Het koelt af naar 9 graden in het noordoosten tot 12 in het zuidwesten.

Morgenochtend trekt een regengebied vanuit het zuidwesten over het land en daarbij regent het af en toe stevig door. Een paraplu of regenkleding zijn dan ook een ‘must’ als je op pad gaat. Tijdens de ochtendspits heeft de gehele zuidwestelijke helft met de regen te maken en geleidelijk breidt het regengebied zich ook naar het noordoosten uit. In Groningen begint het pas aan het eind van de ochtend te regenen en schijnt de zon aanvankelijk nog een tijdje. In de rest van het land verlopen de ochtenduren grijs.

Morgenmiddag blijft het nat. Er trekken talrijke buien over het land en daarbij is vooral in het midden en zuiden ook kans op onweer. Wel komen in de zuidelijke en centrale delen van ons land meer droge momenten voor dan in de ochtend. Daarbij breekt de zon bovendien af en toe door. In het noorden regent het langer en heeft bewolking de overhand.

In de regen is het slechts 11 graden en in combinatie met een stevige wind is het lekker om een warme trui en warme jas aan te hebben. In de gebieden waar de zon doorbreekt kan het 15 graden worden.

De wind neemt gedurende de middag in kracht toe en wordt in het binnenland matig tot vrij krachtig. Tijdens buien waait het net iets harder en maakt de vlagerige wind het voor het gevoel fris. Aan zee waait een krachtige tot harde westen- tot noordwestenwind. Daarbij is aan de kust van Noord-Holland en op de Wadden kans op zware windstoten van zo’n 80 km/uur. In het binnenland kan de wind tijdens buien uithalen naar 75 km/uur.

Morgenavond is het onstuimig met in het Waddengebied soms een stormachtige wind (windkracht 8). Daarbij is ook kans op zware windstoten tot 95 km per uur, met name op de oostelijke eilanden. Diep in het binnenland valt de wind mee en waait het over het algemeen matig. Net als in de middag heeft ons land ook in de avond nog met felle buien te maken. Daarbij kan het ook onweren. In de loop van de avond neemt het aantal en de intensiteit van de buien langzaam af.

In de nacht naar donderdag wordt het op steeds meer plaatsen droog. Daarbij klaart het bovendien op. Aan het begin van de nacht is het in het noorden nog onstuimig, maar geleidelijk neemt de wind af naar matig boven land en krachtig aan zee. De minimumtemperatuur varieert van 6 graden in het zuiden tot 12 aan de kust.

Donderdag komt aan zee een aantal buien voor, maar in het binnenland blijft het overdag droog. In de ochtend is het grotendeels zonnig met dunne sluierwolken en later ook stapelwolken. In de middag wordt de sluierbewolking vanuit het westen steeds dikker en krijgt de zon vooral in de noordwestelijke helft een waterige aanblik. Bovendien neemt de kans op wat regen daar later toe. De temperatuur stijgt op de meeste plaatsen naar 15 graden. In het zuiden en zuidoosten wordt het 16 graden.

Vrijdag valt in het noordwesten af en toe regen en daarbij is het grijs. In het binnenland verloopt een groot deel van de dag droog. Met name in het zuidoosten kan soms een waterig zonnetje door de sluierbewolking heen breken. Aan het eind van de middag en in de avond raakt het overal geheel bewolkt en trekt een regengebied van west naar oost over het land. Met 15 graden in het noordwesten tot 18 in het zuidoosten is het wat warmer dan de voorgaande dagen. Wel maakt de matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind het voor het gevoel iets minder zacht.

Komend weekend blijft het wisselvallig met vooral zondag mogelijk flink wat regen. Bovendien kan het dan stevig waaien. Bewolking heeft de overhand en de maxima komen uit op 15-18 graden. Dat zijn vrij normale waarden voor begin oktober.

Volgende week houdt het wisselvallige weer met dagelijks kans op regen, wolkenvelden en zonnige momenten aan. Daarbij wordt het een graad of 16.