Aantal Fries Roodbonte koeien groeit gestaag

05-01-2021 LEMMER – Het aantal Fries Roodbonte koeien groeit gestaag. Waren er in 1997 nog slechts 17 stamboek-geregistreerde koeien, in 2014 waren er ruim 600 en in augustus 2020 is het aantal gestegen tot 778 stamboek S-geregistreerde dieren met meer dan 87,5% Fries Roodbont bloed. Dit is het hoogste aantal sinds 1997.

De stichting Roodbont Fries Vee heeft zich ingezet om de Fries Roodbonte koe onder de aandacht te brengen. Dat is onder andere gedaan door promotie en publiciteit. Er zijn een aantal bedrijven stamboeklid geworden en met DNA-analyse zijn een aantal koeien S-geregistreerd. Daarnaast wordt jaarlijks een nieuwe stier ingezet als KI-stier. Deze KI-stieren worden royaal gebruikt. Sperma van de Fries Roodbonte stieren is inmiddels verkrijgbaar bij een aantal KI-organisaties.

De Fries Hollandse koe en de Fries Roodbonte koe zijn uitermate geschikt op bedrijven die veel of uitsluitend gras voeren, zeker als het bemestingsniveau en het krachtvoerniveau ook laag is. Onder deze omstandigheden blijken deze koeien uiterst efficiënt. Er worden ook veel Fries Roodbonte koeien gehouden worden op biologische melkveehouderijen, zorgboerderijen en door hobbyboeren.