Aanvalsplan Grutto eindelijk van start!

25-07-2021 LEMMER – Het Aanvalsplan Grutto kan van start, omdat minister Schouten met een flinke financiële impuls komt voor de eerste twee jaar. Het gaat om een bedrag van 5 miljoen euro voor de periode van 2021 en 2022, zodat gestart kan worden met de uitvoering van het plan. Voor de periode tussen 2023 en 2027 is de minister voornemens om samen met de provincies 67,5 miljoen euro beschikbaar te stellen.

De FMF is blij dat dit geld beschikbaar komt en dat we kunnen starten. Dit komt mede door de brede steun voor het Aanvalsplan, wat duidelijk werd toen meer dan 85.000 mensen de oproep ondertekende om haast te maken met het redden van het Aanvalsplan. Er is nog wel een kanttekening. Er is nog niet voldoende geld beschikbaar om het gehele plan uit te voeren. Zoals Pieter Winsemius, initiatiefnemer van het Aanvalsplan Grutto al aangaf: “Het is mooi nieuws dat we nu van start kunnen gaan, maar er is nog een pak geld extra nodig om het volledige Aanvalsplan uit te voeren. Alleen dan kunnen we daadwerkelijk het verschil maken voor de weidevogels”.

De FMF gaat samen met de oud-minister, Vogelbescherming en It Fryske Gea verder met de lobby om ook financiering te regelen voor het laatste ontbrekende deel. Daarnaast gaat ze samen met de provincie Fryslân, de agrarische collectieven, natuurbeheerders en andere partners in het Olterterpoverleg het plan uitwerken zodat we snel in een aantal gebieden kunnen starten.