Actiegroep Ongehoord start petitie tegen Beter Leven-keurmerk

18-08-2021 LEMMER – De actiegroep Ongehoord is een petitie gestart om de Dierenbescherming te overuigen om te stoppen met het Beter Leven Keurmerk. Volgens de groep zorgt het keurmerk niet voor meer dierenwelzijn. Met het keurmerk worden consumenten misleid met loze beloftes en het stimuleert de verkoop van vlees, aldus de organisatie.

De actiegroep Ongehoord besloot tot de petitie-actie na een eigen onderzoek. De groep zegt te hebben vastgesteld dat er op veehouderijbedrijven die onder het Beter Leven-keurmerk produceren gestreste, zieke, gewonde en slecht behandelde dieren worden aangetroffen. Ongehoord heeft ook een open brief aan de Dierenbescherming geschreven, met daarin de oproep om te stoppen met het Beter Leven-keurmerk. Daar werd een rapport met bevindingen bijgevoegd.

Een woordvoerder van de Dierenbescherming laat weten dat de organisatie zich niet kan vinden in de kritiek. Volgens de zegsman draagt het keurmerk wel degelijk bij aan het welzijn van dieren. Er wordt nauwlettend gecontroleerd op de criteria die bij de productie gelden. Wanneer de wet wordt overtreden en wettelijke regels ten aanzien van het dierenwelzijn worden geschonden, dan is het echter aan de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om op te treden.