Bereklauw seizoen: kijk goed uit!

22-05-2023 LEMMER – Ieder jaar weer worden mensen overvallen door de berenklauw. De berenklauw is berucht vanwege de vervelende verwondingen die je door de plant kunt oplopen. Slechts in aanraking komen met de bladeren van de plant is al voldoende om de pijnlijke verwondingen op te lopen. De plant zelf is niet giftig, maar het sap heeft een fototoxische werking. Dat wil zeggen dat de huid na aanraking met het sap erg gevoelig voor zonlicht wordt.

Wanneer je met je huid in aanraking komt met het sap van de berenklauw kan je dat lelijke en pijnlijke wonden opleveren. Dit komt door de zogenoemde furocoumarinen die erin voorkomen. Dit sap zorgt ervoor dat je huid extreem gevoelig wordt voor zonlicht. Dat is zelfs zo erg dat je brandwonden krijgt van het zonlicht. Kom je in contact met de berenklauw dan is het dus ook handig die delen van je huid direct te bedekken tegen de zon.

Hoe behandel je een wond van de berenklauw?
De beste behandeling is dat je direct de huid wast, waar er contact met de plant is geweest. Wees hierbij niet te zuinig en neem het zeker voor het onzekere. Je kan dat wassen gewoon met water en zeep doen. Daarnaast moet je ook een week lang contact met direct zonlicht vermijden. Heb je eenmaal de gevreesde blaren en brandwonden, dan moet je die behandelen alsof het gewone brandwonden zijn. Je kunt hiervoor de bekende brandwondenzalf gebruiken en de wonden verbinden. Mochten je ogen in contact zijn gekomen, dan moet je je ogen heel veel spoelen. Bij twijfel gewoon de huisarts raadplegen.