Berichten over ingrijpen ME bereiken ook gemeenteraad

04-01-2021 ECHTENERBRUG – De geluiden die klinken vanuit Echtenerbrug waarin wordt gevraagd om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de gebeurtenissen van de jaarwisseling hebben de gemeenteraadsleden bereikt. Diverse partijen hebben dit inmiddels bevestigd. Plaatselijk Belang heeft in de aankomende week een gesprek georganiseerd met Burgemeester en Wethouders. Hierbij zullen een aantal inwoners en getuigen aanwezig zijn.

Reden voor het gesprek is wat inwoners en betrokkenen hebben ervaren als onnodig en extreem politiegeweld. Meerdere mensen geven aan belaagd te zijn door de politie en de ME. Op videobeelden die beschikbaar zijn zou op te maken zijn dat de ME inwoners aan het uitlokken waren. Daarnaast zijn er ook mensen gewond geraakt die geen enkel verkeerd gedrag zouden hebben vertoond.

Brandweer Echten
Op de Facebookpagina van de Brandweer Echten staat het volgende :”De 1e ronde bij de brug verliep rustig en gemoedelijk. Onze vermoeden was dat wij op een later tijdstip nog wel eens terug moesten komen i.v.m. het nodige brandbare materiaal dat er nog lag.

De 2e ronde was er wederom brand bij de brug en mochten wij niet optreden van de politie wanneer de menigte daar nog was. Helaas keerde de menigte zich tegen de politie en moesten de politie, beveiligers, gemeente en brandweer zich met spoed naar veilig gebied terugtrekken om te wachten op de Mobiele Eenheid om de straten leeg te maken.

De agressie was niet gericht op de brandweer maar dat neemt niet weg dat stenen, bierflesjes en vuurwerk onze TS voorbij vlogen. Onze Burgemeester heeft per direct een noodverordening uitgeschreven. Tijdens het wachten op de ME werd er een 2e brand aangestoken op het kruispunt bij de kerk. Toen de ME de straten schoon hadden konden wij aansluiten om onze werkzaamheden uit te voeren. Uiteraard onder begeleiding van Politie en Mobiele Eenheden”.

Het is nu aan het College van B&W om in gesprek te gaan met de betrokkenen. Daarna zal het College de vragen die ongetwijfeld vanuit de gemeenteraad zullen volgen te beantwoorden. Wat de uiteindelijke conclusie zal zijn is nog even afwachten….

(Foto: Brandweer Echten)