Bewolking en enkele buien

18-08-2021 LEMMER – Er is vrij veel bewolking en er trekken enkele buien over ons land. Met 17-19 graden is het koel voor de tijd van het jaar. Ook morgen overheerst de bewolking en komt het tot buien. Daarbij zijn de meeste buien voor het noorden. Het wordt circa 19 graden. Vrijdag laat de zon zich vaker zien en dat is een opmaat voor een mooie zaterdag. Het blijft zaterdag namelijk op de meeste plaatsen droog en de temperatuur stijgt naar 22-26 graden. Vanaf zondag wordt de warmte alweer verdreven en na het weekend is het wisselvallig bij een graad of 21.

Vanochtend overheerst de bewolking en is hier en daar de zon kort te zien. Er trekken enkele buien over ons land, maar een groot deel van de tijd blijft het droog. Met een graad of 17 is het koel en bij dit weer is het dan ook lekker om een vestje of jasje aan te hebben.

Vanmiddag heeft bewolking nog steeds de overhand, maar de zon weet iets vaker door te breken dan in de ochtend. Verspreid over het land komen enkele buien voor, dus als je op pad gaat, is het verstandig om je paraplu of regenjas mee te nemen. In de tweede helft van de middag nemen de buien tijdelijk af en wordt het op de meeste plaatsen droog.

De temperatuur loopt op naar 17-19 graden. Wanneer de zon voor langere tijd, een half uur tot een uur, weet door de breken kan het lokaal 20 of 21 graden worden. Er waait een zwakke tot matige westenwind. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig. De zomer laat het vandaag dus een beetje afweten, maar voor veel mensen zal het vandaag wel aangenamer aanvoelen dan gisteren. Zeker tijdens zonnige en droge momenten is het prima weer om bijvoorbeeld een wandelingetje te maken.

Vanavond neemt de bewolking opnieuw toe, maar veruit de meeste plekken houden het droog. Komende nacht is het bewolkt en nevelig, waarbij ook de kans op buien toeneemt. Met name het noorden krijgt met meerdere buien te maken. De minimumtemperatuur varieert van 14 graden in het oosten tot 16 in het westen en daarmee verloopt de nacht vrij zacht.

Morgenochtend is het op veel plaatsen grijs en daarbij trekken enkele buien over het land. De meeste buien zijn voor het noorden en daar kan het ook wat langer en harder regenen dan in de rest van het land. Heel af en toe is een glimp van de zon op te vangen, maar veel stelt dat niet voor.

Morgenmiddag blijft veel bewolking aanwezig en is slechts af en toe de zon te zien. Bovendien blijven enkele buien over Nederland trekken, waarbij de meeste buien wederom voor de noordelijke provincies zijn. In het uiterste zuiden valt het waarschijnlijk mee met de buien en kan de zon net iets langer doorbreken dan in de rest van het land. Het wordt 18 à 19 graden en daarmee is het koel voor de tijd van het jaar. Maxima van 21-24 graden zijn halverwege augustus gebruikelijk. De westenwind is zwak tot matig van kracht.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is er vrij veel bewolking en komt het verspreid over het land nog tot enkele buien. De temperatuur daalt naar 13-15 graden.

Vrijdag laat het weerbeeld wolkenvelden zien, maar ook zonnige momenten. Het ziet ernaar uit dat het zonniger is dan de voorgaande dagen. Zeker in de loop van de middag komt de zon er vanuit het westen vaker bij. Een droge dag wordt het echter niet, want er trekken wederom enkele buien over het land. Met 20 graden in het noorden tot 23 in het zuiden is het wel iets warmer dan deze woensdag en donderdag. Tussen de buien door kun je dus prima in je T-shirt naar buiten, maar het is dan wel handig om een regenjas of paraplu mee te nemen voor het geval het gaat regenen.

Zaterdag kan het in de vroege ochtend regionaal mistig zijn. De mist en bijbehorende bewolking verdwijnen gedurende de ochtend geleidelijk. Daarna wordt het een prachtige zomerdag met een mix van zon, stapelwolken en sluierwolken. Bovendien blijft het op veruit de meeste plaatsen droog en met een middagtemperatuur van 22 tot lokaal 26 graden is het op en top zomerweer! Laat je dus niet foppen door de grijze start, in de middag komt het helemaal goed en is het heerlijk om buiten te zijn. Kun jij niet wachten tot het lekkere zomerweer eraan komt?

Zoals we deze zomer zo vaak zien, is het mooie zomerweer van korte duur. Zondag bereikt vanuit het zuidwesten een gebied met buien ons land en die buien verdrijven de warmte. Het is nog onzeker hoe laat de buien in ons land aankomen en dat heeft invloed op de temperatuur. Komen de buien pas in de avond, dan kan het op veel plaatsen zomers warm worden met ruim 25 graden. Trekken de buien al in de ochtend over ons land, dan wordt het niet warmer dan 22 graden. Als je van zonnig en warm zomerweer houdt, dan zit je zondag in Groningen hoe dan ook het beste. Daar komen de buien namelijk als laatste aan.

Na het weekend tapt de zomer wederom uit een vrij koel en wisselvallig vaatje. Dagelijks is kans op buien en met maxima van een graad of 21 is de middagtemperatuur aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Mogelijk neemt het aantal buien in de tweede helft van komende week af en kan het een paar graden warmer worden. Hoogzomers weer met temperaturen van 30 graden zit er voorlopig niet in