Bewolking met zo nu en dan zon

06-06-2021 LEMMER – Wolkenvelden overheersen, maar vooral in het westen breekt de zon ook van tijd tot tijd door. Langs de oostgrens zou uit het wolkendek nog een spatje regen kunnen vallen. In de loop van de dag bereiden opklaringen zich heel langzaam verder oostwaarts uit. Het wordt maximaal 17 graden op de Waddeneilanden tot plaatselijk 22 graden in het zuidwesten van het land. De nieuwe werkweek staat in het teken van mooi en rustig zomerweer. Er is veel ruimte voor de zon en de temperaturen gaan weer verder omhoog.

Vanochtend overheerst in de hele oostelijke helft van het land de bewolking en langs de oostgrens en in het noordoosten valt lokaal wat lichte regen of motregen. Elders blijft het droog. In de kustgebieden breekt de zon al geregeld door. De temperatuur blijft onder een gesloten wolkendeken en in motregen achter, maar tijdens zonnige momenten in het (zuid)westen wordt het al snel een graad of 17.

Vanmiddag trekt de laatste motregen naar Duitsland weg en vanuit het westen komt de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Het uiterste oosten blijft waarschijnlijk tot in de avond grijs. De hoogste temperaturen komen in het zuidwesten voor met plaatselijk 22 graden, terwijl het in Groningen niet warmer wordt dan een graad of 16. De wind is matig en komt uit het noorden.

Vanavond en komende nacht breiden de opklaringen zich verder oostwaarts uit. De temperatuur daalt onder een heldere hemel naar lokaal 7 graden. In het (noord)oosten, waar wolken het langst blijven hangen, wordt het niet kouder dan 10 graden.

Morgen zijn er overal zonnige perioden met de meeste zon in de kustgebieden. Landinwaarts komen ’s Middags stapelwolken tot ontwikkeling en daaruit kan lokaal een bui ontstaan. Toch lijkt de meeste plaatsen het droog te houden. De temperatuur is aangenaam: rond 18 graden aan zee, 20-22 graden in het midden en oosten tot 24 graden in het zuiden van het land. Er staat een zwakke tot matige noordenwind.

Dinsdag wordt het nog een graadje warmer en in Limburg komt de zomerse grens van 25 graden in zicht. Ook elders is het warm met 20 tot 24 graden. Uitstekend weer om even erop uit te gaan als je de kans krijgt! Er staat weinig wind, waardoor het nog iets warmer aanvoelt.

Wel kan zich in oosten en zuidoosten tegen de avond opnieuw een lokale bui vormen, verder schijnt de zon geregeld. Mogelijk krijgt het noordelijk kustgebied wel af en toe te maken met lage bewolking of mist vanaf de koude Noordzee.

Woensdag verandert er weinig aan het vriendelijke en rustige zomerweer. Met vrij veel ruimte voor de zon wordt het 20 tot 25 graden van noord naar zuid. Daarbij draait de wind naar het noordoosten tot oosten, waardoor ook de kustgebieden warmer worden.

Ook na woensdag doet de zon prima zaken en het wordt zelfs nog wat warmer. Richting het weekend zijn temperaturen tot lokaal 27 of 28 graden mogelijk in Noord-Brabant en Limburg. Daarbij blijft het voorlopig droog.