Bibliotheek op school bij 4 scholen in gebruik genomen

05-06-2022 JOURE – Afgelopen week werd het officiële startsein gegeven voor ‘de Bibliotheek op School’ op de EA Borgerschool en Twa Fjilden in Joure, Twa yn Ien in Echtenerburg en De Brêge in Scharsterbrug. Leerlingen, leerkrachten en ouders waren aanwezig en werden verrast door de openingsact van kinderboekenauteur en illustrator Aby Hartog. Hij vertelde over de boeken die hij geschreven heeft over kinderen die stoute dingen doen, las een stukje voor en verzorgde op iedere school een andere act. Na afloop ontvingen de scholen 3 boeken van zijn hand voor in de schoolbibliotheek.

In 2013 is Bibliotheken Mar en Fean gestart met de Bibliotheek op School en inmiddels zijn er steeds meer scholen in de Fryske Marren die mee doen met dit initiatief. De Bibliotheek op School is een landelijk initiatief waarbij openbare bibliotheek en school nauw samenwerken. Jaarlijks doet de school mee met een landelijke monitor waaruit blijkt hoe het binnen de school gesteld is met lezen, leesplezier en leesbetrokkenheid.

Daarnaast is er een leesconsulent aan de school verbonden, die het team op het gebied van leesbevordering ondersteunt en zelf ook leesbevorderingsactiviteiten uitvoert. Het draait hierbij om het vergroten van het leesplezier. De leesconsulent, een medewerker van de Bibliotheek, komt bijvoorbeeld geregeld in de groepen om leuke nieuwe leesboeken te introduceren aan de kinderen. Er worden boekentips gegeven en met elkaar gepraat over boeken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het mediawijs maken van de leerlingen, ook hier zijn verschillende programma’s voor ontwikkeld.

Maar de leesconsulent en leerkracht kunnen het niet alleen: het blijft ook belangrijk dat ouders thuis aandacht hebben voor het lezen van hun kind. Geregeld voorlezen bijvoorbeeld is belangrijk. Behalve leerzaam is het ook nog eens een rustpunt op de dag, gezellig en leuk! Meedoen met de Bibliotheek op School betekent dat bibliotheek en school samenwerken aan het bevorderen van leesplezier van ieder kind waardoor het graag en meer gaat lezen.