Bijna 6 miljoen dieren geruimd vanwege vogelgriep sinds oktober 2021

23-10-2022 LEMMER – Vogelgriep heerst nu een jaarrond onder wilde en gehouden vogels in Nederland. Sinds oktober 2021 tot en met donderdag 20 oktober waren er 98 uitbraken op locaties met meer dan 50 vogels, verspreid over Nederland. Anders dan voorheen, raakten ook in de zomer bedrijven besmet. Zo komt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in dit vogelgriepjaar al op ruim 5,8 miljoen geruimde vogels op besmette locaties, waarvan meer dan 1 miljoen preventief.

Het vogelgriepjaar 2021-2022 startte 26 oktober vorig jaar met een besmetting met een nieuwe variant van het H5N1-virus in Zeewolde. Na 11 besmettingen in november en december werden door de NVWA tot de jaarwisseling een half miljoen dieren geruimd. Daar kwamen dit jaar 87 positieve gevallen bij op bedrijven of hobbyhouderijen met meer dan 50 vogels. Ook in de zomer liepen de besmettingen doortot en met een positieve uitslag in Heythuysen op een bedrijf met circa 300.000 leghennen.

Daarnaast zijn sinds oktober 2021 op 43 locaties uit voorzorg ook vogels op omliggende bedrijven geruimd, omdat ze dicht bij een besmette locatie lagen en op een aantal bedrijven omdat er een riskant contact was geweest met een besmette locatie. Het aantal preventief geruimde vogels ligt inmiddels op 1,1 miljoen.

Bij de bestrijding werkt de NVWA nauw samen met diverse partijen. Aan een ruiming werken vaak tientallen mensen mee volgens een strak hygiëneprotocol.