Broeierig warm, later stevige onweersbuien

18-06-2021 L:EMMER – De zon breekt steeds vaker door en het warmt snel op. Het wordt 25 tot plaatselijk 31 graden. Alleen in het uiterste noorden is het iets koeler. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het drukkend warm. Vanmiddag ontstaan in het zuiden onweersbuien die geleidelijk noordwaarts trekken. Deze buien kunnen lokaal stevig uitpakken met zware windstoten, hagel en veel regen. Morgen is het droog. De wind zwelt aan het is koeler dan de voorgaande dagen met 20 tot 25 graden. Zondag keert de warmte terug met wederom kans op stevige buien.

Vanochtend verlaten de laatste regen- en onweersbuien ons land via het noorden. De ochtend verloopt vervolgens zo goed als droog. Aanvankelijk komen er nog vrij veel wolkenvelden voor, maar in de loop van de ochtend breekt de zon steeds vaker door. Met het zonnetje erbij stijgt de temperatuur snel en door de hoge luchtvochtigheid is het broeierig warm. De noordoosten- tot oostenwind is daarbij zwak tot matig, windkracht 2 tot 4.

Vanmiddag is het eerst overwegend droog met een afwisseling van zon en stapelwolken. Op de Waddeneilanden heeft de zon meer concurrentie van wolken en daar blijft het kwik steken op 20-22 graden. De temperatuurverschillen zijn groot, want boven land warmt het door de zon snel op en in de strook van Zeeland tot Groningen wordt het 25-29 graden. Ten oosten daarvan gaat de temperatuur richting 30 graden. In delen van Brabant en Limburg zijn maxima van 31 graden mogelijk. Met deze waarden is het drukkend warm buiten.

Geleidelijk neemt de kans op stevige onweersbuien toe. In de loop van de middag komen in het zuiden de eerste exemplaren tot ontwikkeling. Deze onweersbuien kunnen fel uitpakken met kans op hagel en (zeer) zware windstoten. Ook kan er in korte tijd veel regen vallen met plaatselijk wateroverlast tot gevolg. Vanuit het zuiden trekken deze buien vervolgens verder over het midden en noorden van het land. Tijdens droge momenten bestaat het weerbeeld uit een mix van zon en stapelwolken en waait het minder hard. De oosten- tot zuidoostenwind is zwak tot matig van kracht.

Vanavond trekken de stevige onweersbuien geleidelijk van zuid naar noord over ons land. Op het einde van de avond beperken de meeste buien zich tot het midden en noorden van het land. In het zuiden is het dan op een enkele lokale bui na zo goed als droog geworden en komt er ruimte voor brede opklaringen.

Vannacht verlaten de laatste buien ons land en op de meeste plaatsen blijft het vervolgens droog. Er zijn brede opklaringen en de minimumtemperatuur komt uit op 15 graden in het westen tot 19 graden in het oosten. Op het einde van de nacht raakt het in het zuidwesten en westen geleidelijk meer bewolkt.

Morgenochtend heeft voornamelijk de westelijke helft van het land met bewolking te maken. In het midden en oosten breekt de zon ook af en toe door. Heel plaatselijk kan nog een enkele bui ontstaan, maar op veruit de meeste plaatsen verloopt de ochtend droog. Boven land staat een matige zuidwestenwind. Aan zee en rond het IJsselmeer zwelt de wind aan en kan het vrij krachtig tot krachtig waaien. De meeste wind is weggelegd voor het noordwestelijk kustgebied waar het tijdelijk hard kan waaien, windkracht 7.

Morgenmiddag bestaat het weerbeeld uit wolkenvelden en zonnige momenten. De zuidwesten- tot westenwind gaat geleidelijk iets liggen en wordt overwegend matig van kracht. In het noordelijk kustgebied waait het (vrij) krachtig. Door de aanvoer van lucht vanaf zee is het een stuk minder heet dan de voorgaande dagen met maxima van 20 graden in het westen tot 25 graden in het oosten en zuidoosten. Het blijft de hele middag droog en daarmee is het geschikt weer om eropuit te trekken.

Morgenavond is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en enkele opklaringen. In de nacht naar zondag kunnen vanuit het zuidwesten stevige onweersbuien over het land trekken. Plaatselijk kunnen deze buien weer fel uitpakken met kans op windstoten, hagel en veel regen in korte tijd.

Zondag is in de vroege ochtend nog kans op stevige onweersbuien. Geleidelijk trekken de buien weg naar het noorden. De rest van de dag verloopt zeer waarschijnlijk zo goed als droog met een afwisseling van zon en stapelwolken. Vooral de oostelijke helft kan in de namiddag en avond met buien uit Duitsland te maken krijgen, maar ook elders is een bui niet uitgesloten. Het is wederom een broeierige dag met maxima tussen 22 in het noorden en 27 graden in het zuiden en oosten van het land.

Ook maandag is het nog vrij warm met temperaturen tussen 22 en 25 graden. Het is vrij bewolkt, maar de zon breekt ook af en toe door. Verspreid over het land kunnen enkele buien ontstaan.

De dagen daarna koelt het geleidelijk verder af en de verwachting laat temperaturen zien die gebruikelijk zijn voor deze tijd van het jaar met 20-24 graden. Daarnaast neemt de kans op neerslag waarschijnlijk af en er is een grote kans op een overwegend droge week. Met geregeld ruimte voor de zon is het dan rustig zomerweer.