Buien met kans op winterse neerslag

28-11-2021 LEMMER – Er komen vandaag winterse buien voor met hagel, natte sneeuw en in de kustgebieden ook onweer. Het wordt circa 5 graden, maar tijdens neerslag is het kouder. Ook morgen en maandag draait het om winterse buien bij middagtemperaturen van 3 tot 7 graden. Vanaf dinsdag wordt het zachter, maar het blijft wisselvallig met dagelijks een grote kans op regen. Ook kan het stevig waaien.

Vanochtend kan het plaatselijk glad en mistig zijn. Vanaf de Noordzee trekken buien het land in. Hierbij is kans op hagel en onweer. In de loop van de ochtend trekken de buien verder het binnenland in en in het oosten en zuidoosten is daarbij ook kans op natte sneeuw. 

Vanmiddag is er een afwisseling van buien en zonnige momenten. De meeste buien zijn voor de westelijke kustprovincies. Bij deze buien is nog altijd kans op winterse neerslag en een klap onweer. Tussen de buien door wordt het maximaal 3 graden in het zuidoosten tot circa 6 graden in de kustgebieden. De wind waait uit het noordwesten en is zwak of matig. Aan zee is de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Vanavond en in de nacht naar zondag blijft de kans op (winterse) buien aanwezig. Ook zijn er opklaringen en de minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. In de oostelijke helft van het land komt het op veel plaatsen tot lichte vorst. Lokaal kan gladheid ontstaan door winterse neerslag of bevriezing van natte weggedeelten.

Morgen start koud en in de eerste helft van de ochtend kan het plaatselijk glad zijn. Verder is het wisselend bewolkt met af en toe zon en enkele (winterse) buien. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe. Het wordt 4-7 graden met de hoogste maxima in de westelijke kustgebieden. De wind is matig en waait uit het noordwesten. Langs de westkust is de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Dinsdag wordt een grijze dag met van tijd tot tijd regen. De regen brengt wel zachtere lucht met zich mee. In de ochtend is het 4-7 graden, maar aan het einde van de dag is het 8-10 graden. Er waait een stevige (noord)westenwind. In het binnenland is de wind matig, aan de kust is de wind veelal krachtig, 6 Bft.  

Ook woensdag wordt een natte, winderige en relatief zachte dag met maxima rond 9 graden. Later op de dag kan vanuit het noordwesten de zon doorbreken.

De dagen daarna gaat de middagtemperatuur omlaag naar zo’n 6 graden. In de nachten kan het tijdens opklaringen afkoelen richting het vriespunt. Af en toe schijnt de zon, maar er is ook dagelijks kans op buien met ook weer een kans op winterse neerslag.