Buien, vanmiddag kouder vanuit het noordwesten

04-01-2022 LEMMER – Er trekken buien over het land en die kunnen fel zijn met plensregens, later ook hagel en een enkele klap onweer. Tijdens de middag wordt het vanuit het noordwesten droger. Daarbij wordt koudere lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur ’s middags daalt van 8 naar 5 graden. Morgen staan winterse buien op het programma en maakt de stevige wind het ronduit guur. De rest van de week blijft het wisselvallig met af en toe winterse neerslag, een stevige wind en maxima tussen 5 en 7 graden.

Vanochtend trekken buien over het land. Hierbij kan het even flink plenzen en dat betekent dat je zonder regenkleding in mum van tijd natregent. Bewolking overheerst, maar heel lokaal kan een streepje zon te zien zijn. Het is 7 à 8 graden en dat zijn gelijk de maxima van vandaag. Later draait de wind naar het noordwesten en wordt koudere lucht aangevoerd. Daardoor daalt de temperatuur in Noord-Holland, Friesland en Groningen in de loop van de ochtend naar 5 graden.

Vanmiddag wordt het vanuit het noordwesten geleidelijk op steeds meer plaatsen droog. Dat gaat langzaam en het zuiden en zuidoosten hebben nog de hele middag met buien te maken. Deze kunnen fel zijn met hagel en zeer lokaal ook een klap onweer. Er is veel bewolking en slechts sporadisch zijn een paar zonnestralen te zien. De temperatuur daalt geleidelijk naar 5 à 6 graden. In het zuidoosten blijft het tot de avond 7-8 graden. De wind is zwak tot matig en aan zee vrij krachtig.

Vanavond heeft Limburg nog een tijdje met buien te maken. Daarbij is kans op natte sneeuw, maar wit wordt het niet. In de rest van het land blijft het droog en klaart het vanuit het noordwesten breed op. Het koelt af naar 1-4 graden halverwege de avond.

Komende nacht is het eerst droog met flinke heldere perioden. De minima komen uit op 1 à 2 graden en in de Limburgse heuvels kan het plaatselijk vriezen. Op een enkele brug of viaduct in het zuidoosten kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten, ook al wijst de thermometer van je auto waarden boven nul aan. Hoe dat zit lees je in Waarom kan het glad zijn terwijl het niet vriest.

Gedurende de nacht neemt de wind toe en dan loopt de temperatuur met name in het westen en noorden op. Bovendien krijgen Friesland, Groningen en Drenthe in de loop van de nacht met winterse buien te maken. Daarbij is kans op hagel en natte sneeuw.

Morgenochtend breidt een gebied met felle buien zich over het noorden en midden uit. Deze buien zijn winters van karakter met hagel en lokaal ook natte sneeuw. Door hagel kan het even wit en glad worden op de weg en anders word je wel kleddernat van de regen. Bovendien waait het stevig. Aan zee steekt een harde tot stormachtige noordwestenwind op (windkracht 7 tot 8) en is kans op zware windstoten tot 90 kilometer per uur. In het binnenland komt een vrij krachtige tot krachtige wind te staan met windstoten rond 75 kilometer per uur. Vooral op dijken en in open gebieden is het dus oppassen geblazen als je de weg op gaat. En moet je met de fiets of ben je te voet? Tijdens buien ligt de temperatuur rond 4 graden en maakt de wind het ronduit guur. In de loop van de ochtend neemt de wind aan zee iets in kracht af.

Tussen de buien door is ruimte voor zonnige momenten en dan kun je genieten van typisch Nederlandse buienluchten. En wie weet spot je wel een regenboog! Het zuiden houdt het tot de middag droog en daar kun je voor een ochtendwandeling met zonnige perioden gaan.

Morgenmiddag krijgt ook het zuiden met buien te maken. In het noorden nemen de felste buien af, maar droog wordt het nog niet. Bij buien blijft kans op hagel en heel lokaal ook natte sneeuw. Ook een klap onweer is niet uitgesloten, vooral aan het begin van de middag. Tussen de buien door is ruimte voor de zon.

De maxima komen uit op 5 graden in Maastricht tot 8 in Amsterdam. Op de meeste plaatsen wordt het 6 à 7 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige en soms krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Aan zee waait het krachtig tot hard. Bij buien kunnen windstoten voorkomen tot 70 kilometer per uur. De wind neemt gedurende de middag steeds verder in kracht af en is bij het vallen van de avond op veel plaatsen matig.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag trekken de buien geleidelijk naar België weg en wordt het op de meeste plaatsen droog. Aan zee blijft nog wel kans op een paar buien. Het is overwegend helder en met weinig wind koelt het af naar waarden rond het vriespunt. Regionaal kan het in het binnenland een graadje vriezen. Plaatselijk wordt het glad door bevriezing.

Donderdagochtend is het koud met tijdens de ochtendspits op verschillende plaatsen vorst. De zon schijnt na zonsopkomst volop en er zijn enkele wolkenvelden. Dat maakt het perfect weer om tijdens het ochtendgloren op pad te gaan om mooie foto’s te maken. Op een hele lokale bui aan de kust na blijft het droog.

Ook donderdagmiddag is het prima januariweer met zonnige perioden. De temperatuur loopt op naar 5-7 graden en dat zijn hele normale waarden voor de tijd van het jaar. Er staat weinig wind en dat maakt het best aangenaam in het zonnetje.

Later neemt de bewolking vanuit het westen toe en in de avond en nacht naar vrijdag volgt een neerslaggebied vanuit het westen. Daarbij valt voornamelijk regen, maar af en toe kunnen er kletsnatte sneeuwvlokken tussen de regendruppels zitten, vooral in het midden en oosten. Er steekt een stevige wind op. In het binnenland waait het matig tot (vrij) krachtig en langs de westkust hard tot stormachtig. Bij temperaturen rond 2 graden voelt het waterkoud aan als je op pad moet.

Vrijdag trekken buien over het land. Deze kunnen winters zijn met hagel, natte sneeuw en ook een klap onweer is mogelijk. Eerst is er nog veel bewolking, maar tijdens de middag breekt de zon vanuit het westen vaker door. Het wordt 5 graden in het oosten tot lokaal 7 in het westen. Er waait een matige wind.

Komend weekend is het weer vergelijkbaar met donderdag en vrijdag. Op zaterdag schijnt eerst nog de zon en is het droog. Later volgt regen en mogelijk ook natte sneeuw vanuit het westen. Daarbij steekt een onstuimige westenwind op. Zondag trekken buien over het land en is de zon tussendoor te zien. De temperatuur blijft met 5-7 graden heel normaal voor de tijd van het jaar.

Volgende week blijft het wisselvallig. De hoeveelheid regen neemt wel af, maar een droge week lijkt het niet te worden. Daarbij loopt de temperatuur op naar 7-9 graden, wat aan de hoge kant is voor halfweg januari.