Buien, vanuit het westen meer zon

10-08-2021 LEMMER – Er is een mix van wolken, zon en buien. In de middag neemt het aandeel zon in het weerbeeld vanuit het westen toe. Het wordt 20-22 graden. Morgen blijft het op de meeste plaatsen droog en wordt het 21-25 graden. Donderdag wordt de warmste dag van de week met landinwaarts 25-27 graden. In het weekend wordt het circa 23 graden met zon, wolken en een enkele bui.

Er trekken buien over het land en in de loop van de middag zijn de meeste buien voor de oostelijke helft. Lokaal is bij buien ook een klap onweer mogelijk. Vanuit het westen komt er op steeds meer plekken behoorlijk veel ruimte voor de zon. In het zuiden en oosten van Brabant en in Limburg is een groot deel van de middag nog kans op nog enkele buien vanuit België. Richting het einde van de middag neemt ook in Oost-Nederland het aandeel zon in het weerbeeld toe.

Het wordt 20 graden aan zee tot 22 graden in het binnenland. De wind is matig en draait vanmiddag van zuidwest naar west.

Vanavond trekken de laatste buitjes in het (uiterste) oosten al snel naar Duitsland weg en zijn er brede opklaringen. Ook vannacht is het droog met weinig bewolking. In de loop van de nacht kunnen wel regionaal mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 11 graden. Vlak aan zee komen de minima enkele graden hoger uit.

Morgenochtend is het wisselend bewolkt met op de meeste plaatsen regelmatig zon. In Limburg en op de Wadden kan wat meer bewolking voorkomen. De temperatuur loopt vrij snel op en aan het einde van de ochtend is het 19-22 graden. 

Morgenmiddag is er een mix van wolken en zon. Vooral in het noorden weet een enkele stapelwolk uit te groeien tot een lichte bui, maar op verreweg de meeste plekken in het land blijft het droog. De maximumtemperatuur komt uit tussen 21-22 graden in de kustgebieden en 24-25 graden in het zuidoosten van het land. De wind is zwak tot matig en waait uit het (zuid)westen.

Morgenavond is het droog en zijn er opklaringen. Er is weinig wind en in de nacht naar donderdag koelt het af tot een graad of 12. Er is opnieuw kans op regionale mistbanken. 

Donderdag is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Het blijft droog en waarschijnlijk schijnt de zon uitbundiger in het zuiden en westen van het land dan in het oosten en noorden. Ga je genieten van de zon pas dan wel een beetje op. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht 6. Bij deze zonkracht kan een onbeschermde huid al in 15-30 minuten rood kleuren. De zuidwestenwind is matig en het wordt 22 graden op de Wadden, 25 graden in de Randstad, Zwolle en Groningen en 27 graden in Eindhoven, Maastricht en Winterswijk. 

Vrijdag wordt waarschijnlijk nog een droge dag. Er is wel wat meer bewolking dan donderdag en daardoor komt de temperatuur iets lager uit. Het wordt 21 graden op Texel, 22 graden in Amsterdam en lokaal nog ruim 25 graden in het oosten en zuidoosten van het land. 

In het weekend neemt de kans op een bui iets toe, al zal zaterdag op veel plaatsen nog een grotendeels droge dag worden. Ook is er op beide dagen ruimte voor de zon. De middagtemperatuur varieert van 20-21 graden aan de Noordzeekust tot lokaal 25 graden in Limburg. Dit zijn gebruikelijke temperaturen voor de tijd van het jaar.

Ook voor volgende week is er grote kans op licht wisselvallig zomerweer met maxima rond 23 graden. Er is een kleine kans (circa 15%) op beduidend warmer zomerweer.