Buiige middag, morgen veel zon

22-08-2021 LEMMER – Vanmiddag valt in het noorden op veel plaatsen regen. In de rest van het land komen buien voor, lokaal met onweer. Het wordt tussen de buien door ongeveer 20 graden. Morgen start in het zuidoosten met een beetje regen. Vanuit het noorden wordt het droog en breekt de zon door en de middag verloopt zonnig. Het wordt 20-23 graden. Dinsdag en woensdag worden droge dagen met zon. Daarna wordt het licht wisselvallig.

Vanmiddag valt in het noorden nog enige tijd regen. In de rest van het land komen buien voor. Hierbij is kans op onweer en kan het soms flink plenzen. In het noorden neemt de intensiteit van regen in de loop van de middag af, maar helemaal droog wordt het niet.  

Het wordt maximaal 19 graden in het noorden tot lokaal 21 graden in Limburg en de Achterhoek. In grote delen van het land waait een matige wind uit het westen tot zuidwesten. In het noorden en het westen draait de wind later in de middag naar het noorden tot noordoosten en wordt aan zee vrij krachtig (5 Bft). 

Vanavond komt verspreid over het land nog een aantal buien voor. In de loop van de avond doven ze verder uit en trekken naar het zuidoosten weg. Vannacht is in het oosten en zuiden nog een enkele bui mogelijk. Daar blijft het ook bewolkt. In het noorden en in de westelijke kustgebieden komen steeds meer opklaringen. De minimumtemperatuur varieert van 13 graden in het noordoosten tot 16 graden in Zeeland. Het wordt nevelig met lokaal een mistbank.

Morgenochtend kan in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg eerst nog een beetje regen vallen. Geleidelijk wordt het vanuit het noorden overal droog. Op de Wadden, in Groningen, Friesland en mogelijk ook langs de westkust start de dag zonnig en de opklaringen breiden zuidwaarts uit. Er waait een zwakke tot matige wind uit het noorden tot noordoosten.

Morgenmiddag breekt ook in Zuid-Nederland de zon door en uiteindelijk is het overal zonnig. Het wordt 20 graden op de Wadden en langs de noordkust tot 23 graden in de Achterhoek, Noord-Brabant en Limburg. Dit is een vrij gebruikelijke middagtemperatuur voor eind augustus. De noord(oost)enwind is overwegend matig van kracht. 

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het overwegend helder. In de loop van de nacht kunnen landinwaarts enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur komt uit tussen 13 graden in Zeeland en een graad of 9 in het oosten en noordoosten van het land. 

Dinsdag start plaatselijk met wat mist, maar al snel wordt het overal zonnig. De zon schijnt midden op de dag met zonkracht 5. Hierdoor verbrand je niet zo snel als op zonnige dagen in juni en juli, maar een onbeschermde huid kan toch al na 20-40 minuten verbranden. In de middag verschijnen ook wat wolken. Wel blijft het overal droog. Er waait een matige noordoostenwind en het wordt 21 graden in Amsterdam tot 23 graden in Eindhoven. Op de Wadden en vlak langs de noordkust blijft het kwik, door de frisse noordoostenwind, net onder de 20 graden steken.

Woensdag is het prima weer voor buitenactiviteiten. Er is een mix van wolken en zon en op de meeste plaatsen blijft het de hele dag droog. In de loop van de dag neemt vanuit het noorden de bewolking wel toe en aan het einde van de dag zou in het noorden een beetje regen kunnen vallen. De wind is zwak of matig en draait van noord naar noordwest. Het wordt 19-22 graden met de hoogste maxima in het zuidoosten van het land. 

De dagen daarna wordt het licht wisselvallig met elke dag kans op een bui, maar ook ruimte voor de zon. De neerslaghoeveelheden blijven beperkt. De wind zit in de noordwesthoek en de maxima liggen rond 18 graden in de kustgebieden en rond 20 graden in het zuiden en oosten van het land. Hiermee is het aan de koele kant voor de tijd van het jaar.