Column – De magische witte wereld

15-02-2021 LEMMER – Vorige week kwamen we weer even terecht in een nieuwe wereld. Een prachtige witte wereld, even iets anders dan onze coronawereld. Wat hebben we hier naar uit gekeken hoeveel sneeuw er zou vallen en niet hoeveel besmettingen zijn er vandaag. In het weekend werd er al weer massaal gehamsterd bij de jumbo, want stel dat we zouden insneeuwen en niet meer naar de supermarkt zouden kunnen, dan zouden we verhongeren toch?

We kregen al code rood te horen, ohh wat werden we toch bang. In Scandinavië lachen ze om ons, natuurlijk zijn ze het daar gewend om sneeuw te krijgen, maar ook goed voorbereid. Op internet ontstond een run op skibroeken, skijasssen, snowboots, sleeën, schaatsen, mutsen en wanten. Oude retro skipakken kwamen weer van zolder. Als de winkels open waren geweest waren er vast tafrelen ontstaan, waarbij mensen elkaar te lijf gingen om die ene broek maar te hebben.

De Scapino in Joure was ook zo handig om op facebook te vermelden dat ze nog genoeg voorraad hadden om vervolgens binnen een uur aan te geven dat mensen niet meer moesten bellen. Toch misschien een beetje onderschat? En eerlijk is eerlijk, ik heb ook meegedaan aan snel nog even online een skibroek kopen voor mijn dochter en wanten scoren, omdat andere te klein waren. Ach het maakt het ook weer spannend of het wel zou lukken, want ja er ligt maar een keer sneeuw.

Natuurlijk moeten vooral de kinderen er van kunnen genieten en lekker kunnen rollenbollen in de sneeuw, maar ook ikzelf vind het erg leuk. Na dus een uitgebreide voorbereiding zowel voor spullen als mentaal, was het toch zondagochtend. En dan doe je de gordijnen open en dan ligt er een heel klein laagje sneeuw, het miezert wat en we zagen nog gewoon de oprit van de overburen, maar onze kleine kinderen vonden het prachtig. Er was toch immers sneeuw en daar kunnen we toch gewoon een sneeuwpop van maken? Prachtig om dan dat kinderlijk enthousiasme mee te maken. En ja dan even snel wat eten en drinken en dan de 10 lagen kleding aan, lekker warm en dan naar buiten sneeuw scheppen.

Het leek onwerkelijk de sneeuw, iets moois van moeder natuur, iets wits dat door je handen glipt en waarmee je iets moois kunt maken. De kinderen zeggen dat het magisch is en dat hebben we nou juist in deze tijd even nodig. Prachtig om een magische schans te maken waar ze heerlijk af kunnen glijden met hun slee en dan het liefst lekker laten vallen in de sneeuw. Dan niet te vergeten, het maken van de sneeuwengel, dat is mijn dochter haar specialiteit en zelf vind ik het ook prachtig om te doen. En met sneeuw gooien dat is en blijft leuk, niet van die keiharde ijsballen, waar ik nog een trauma van heb, van vroeger van school, maar lekker op elkaar gooien dat het net ergens anders terecht komt.

Even hadden we allemaal plezier in het park, op straat in de achtertuin, en nee ook niet op 1.5 meter want we werden meegezogen door de magische sneeuw. De sneeuw die er voor zorgt dat we er alleen maar even naar hoeven te kijken om even onze zorgen te vergeten. Wat was het prachtig om vanmorgen mijn dochter op de slee naar school te brengen, wat was het een bende op school, maar wat hadden de kinderen een plezier. Toen ik naar huis liep, lekker de sneeuw, het zonnetje in mijn gezicht, genoot ik oprecht even van de magische sneeuw en denkend aan de mooie herinneringen die de sneeuw ons weer heeft gebracht. Weer mooie momenten om te koesteren, hopelijk doet u dit ook.

Vrouwtje hak-op-de-tak

(Foto: Lilian Stobbe)