De Fairtrade Week start vandaag

24-10-2020 LEMMER – De Fairtrade Week staat weer voor de deur. Deze najaarseditie loopt tot en met zondag 1 november. In deze week zetten organisaties, bedrijven, supermarkten, (wereld)winkels én Fairtrade Gemeenten eerlijke handel extra in de spotlights. Juist in deze onzekere tijd is het kopen van fairtrade producten belangrijk. Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden worden hard geraakt door Covid-19. Bij supermarkten en (wereld)winkels zijn er tijdens de Fairtrade Week fairtrade producten in de aanbieding. Koop je een fairtrade product, dan draag je bij aan een eerlijkere wereld. Alleen samen maken we het verschil!

Bewustwording jongeren thema Fair Fashion
Fairtrade Gemeente trekt deze editie van de Fairtrade Week door het land om aandacht te vragen voor het thema Fair Fashion. We willen jongeren bewust maken welke impact hun kledingkeuze heeft voor mens en milieu. Veel van de kleding die wij dragen wordt gekocht in fast fashion ketens zoals Zara en Mango en in grote getalen geproduceerd in landen als Bangladesh en Vietnam. De arbeidsomstandigheden voor mensen in de kledingfabrieken waren voor Covid-19 al mensonterend. Lange dagen, zonder pauze en ver weg van huis en familie. Covid-19 heeft deze situatie alleen maar verergerd.

De invloed van Covid-19 op de kledingindustrie

Begin 2020 toen Covid-19 de wereld stillegde waren veel winkelstraten uitgestorven. Winkels bleven daardoor met voorraden zitten en annuleerden bestellingen. Grote internationale ketens weigerden zelfs te betalen voor werkzaamheden die al verricht waren. Kledingarbeiders in de fabrieken werden en zijn de dupe. Voor hen betekent het simpelweg: geen werk, geen salaris. Het overschot aan kleding wat daardoor is ontstaan heeft niet alleen een enorme impact op de kledingmakers maar ook op het milieu. De meeste kleding zal namelijk worden verbrand. Wil jij ook je garderobe verduurzamen? Kies dan vaker voor een kledingstuk welke op een eerlijke en duurzame voor mens en milieu is geproduceerd. Vraag in jouw favoriete winkel naar het duurzaamheidsbeleid en welke eerlijke kleding zij al verkopen. Samen kunnen we het verschil maken!