Droog met zonnige perioden, vanavond buien

02-01-2022 LEMMER – De middag verloopt droog met een mix van zon en wolken. Het is nog altijd zeer zacht met 10 tot 14 graden. Wel waait er een stevige wind uit het zuidwesten. Vanavond trekken buien over met kans op onweer, hagel en zware windstoten. Morgen is vooral landinwaarts kans op (onweers)buien bij 10-12 graden. De rest van de week wordt het beduidend koeler, maar het blijft vrij wisselvallig.

Vanmiddag is het overwegend droog met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten. De temperatuur verandert nauwelijks en komt tussen 10 graden op de Waddeneilanden en 14 graden in het zuiden van het land uit. Met deze hoge waarden is het voor de vierde dag op rij recordwarm. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Pal aan zee en rond het IJsselmeer waait het krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In de namiddag neemt de kans op buien vanuit het westen toe.

Vanavond trekken vanuit het westen een aantal buien over het land met kans op hagel en een klap onweer. Vooral in de kustgebieden haalt de wind stevig uit en komen zware windstoten tussen 80 en 90 km/uur voor. Dieper landinwaarts zijn tijdens buien ook zware windstoten van meer dan 75 km/uur mogelijk. Later vanavond trekken de buien oostwaarts weg.

Vannacht vallen vooral in de oostelijke helft nog enkele buien. Het tweede deel van de nacht verloopt op een enkele bui na droog en het klaart breed op. De temperatuur daalt naar 8 tot 10 graden en daarmee is het nog altijd bijzonder zacht voor begin januari. De wind is nog duidelijk aanwezig en is matig tot vrij krachtig boven land. In de kustgebieden waait het krachtig, windkracht 6.

Morgenochtend is het op veruit de meeste plaatsen droog en bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van wolkenvelden en zon. De zuidwesten- tot westenwind heeft nog een grote rol en het waait matig tot vrij krachtig. In het Waddengebied, aan de Friese meren en rond het IJsselmeer waait het een tijd krachtig tot hard. Het is iets minder zacht in vergelijking met de voorgaande dagen en de temperatuur komt tussen 10 en 12 graden uit.

Morgenmiddag wisselen wolken en zon elkaar af en op de meeste plaatsen blijft het droog. In het zuidoosten kunnen in de loop van de middag een aantal buien tot ontwikkeling komen. Daarbij is kans op hagel, onweer en zware windstoten rond 75 km/uur. Met uitzondering van de windstoten bij buien gaat het geleidelijk minder hard waaien. De temperatuur verandert in de middag nauwelijks en komt tussen 10 en 12 graden, waardoor een einde komt aan een reeks dagen met warmterecords. In de namiddag neemt vanuit het zuiden de bewolking steeds verder toe.

Morgenavond nadert vanuit België een regenzone en in de zuidelijke provincies kan het soms flink plenzen. Geleidelijk breidt de regen zich in de loop van de avond en nacht wat verder uit over het land, maar bereikt het uiterste noorden niet. Wel kan daar nog een enkele losse bui vallen. De minimumtemperatuur komt tussen 5 en 7 graden uit.

Dinsdag is het in de ochtend nog zacht met vooral in het midden en zuiden van het land regenachtige perioden. In de loop van de dag trekt de regenzone zuidoostwaarts weg richting Duitsland, maar daarachter is nog wel kans op een aantal buien. De wind draait naar het noordwesten en daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor koudere lucht helemaal vanuit het noorden van Europa. Gedurende de dag zet de temperatuur dan ook een daling in. In het zuiden komt de temperatuur aan het begin van de dag nog in de dubbele cijfers uit. Tijdens de middag daalt het kwik in het hele land naar 6 of 7 graden. Tijdens de nacht naar woensdag komen brede opklaringen voor en de minimumtemperatuur daalt landinwaarts richting het vriespunt.

Woensdag laten we het zeer zachte weer definitief achter ons. Overdag komt de temperatuur niet meer boven 5 tot 7 graden uit. Vanuit het noordwesten trekken van tijd tot tijd winterse buien met hagel en natte sneeuw over het land. Tijdens een bui daalt de gevoelstemperatuur richting het vriespunt.

Donderdag gaat volgens de laatste berekeningen overwegend droog van start en de temperatuur is vergelijkbaar met de waarden op woensdag. In de loop van donderdag neemt de kans op regen wel geleidelijk toe. De dagen daarna komt een einde aan het droge intermezzo, want licht wisselvallig weer weet onze omgeving weer te vinden. Naast regen kan af en toe ook wat winterse neerslag vallen. De temperatuur komt in de middag vaak rond een graad of 6 uit. In de nachten daalt het kwik richting het vriespunt.