Droog, zon, later toenemende bewolking

28-04-2021 LEMMER – Vanuithet zuiden neemt de bewolking geleidelijk toe, maar tot de avond blijft het droog. Het wordt 13-19 graden. Vanavond en komende nacht stijgt de kans op een bui. Morgen kan het vooral in het westen, midden en noorden een tijd regenen. Met 9-12 graden is het duidelijk kouder dan de voorgaande dagen. De dagen daarna blijft het meestal droog met zonnige perioden en 10-14 graden.

Vanochtend schijnt de zon volop en komen in het zuiden daarnaast ook sluierwolken voor. Deze sluierwolken zijn soms dik, waardoor de zon een waterig karakter krijgt. De temperatuur stijgt snel. Aan het eind van de ochtend is het 12 graden in het noordwesten tot 16 in het zuidoosten. Het is heerlijk weer om tijdens de lunch even een wandelingetje te maken.

Vanmiddag breiden sluierwolken zich geleidelijk noordwaarts uit. Daardoor schijnt af en toe een waterig zonnetje, maar er zijn ook perioden met meer zonneschijn. Aan het begin van de middag schijnt de zon in het noorden nog flink en door de krachtige zon kun je snel verbranden. Met zonkracht 4-5 kan dat al in 30-60 minuten gebeuren. Het blijft tot de avond droog.

De maxima komen uit op 13 graden in het uiterste noorden en noordwesten tot 19 in het zuidoosten. In het binnenland wordt het op de meeste plaatsen 15-18 graden en daarmee is het heel aangenaam lenteweer. Landinwaarts staat een zwakke oosten- tot noordoostenwind. In de kustgebieden waait het matig. Door wind van zee is het aan de Zeeuwse stranden en op de Wadden vrij fris.

Vanavond neemt de bewolking vanuit het zuiden steeds verder toe en stijgt in het zuiden en zuidwesten de kans op een bui. Aan het eind van de avond kan ook in het midden een bui ontstaan.

Komende nacht zijn er vrij veel wolkenvelden en komen vooral in het noorden opklaringen voor. In het midden en zuiden is kans op enkele buien. De minima komen uit op 4-6 graden in het noorden en 6-9 graden in het midden en zuiden. Daarmee verloopt de nacht een stuk zachter dan de afgelopen tijd.

Morgenochtend is er veel bewolking en kan het regionaal een tijd lang regenen. Hier en daar regent het stevig door en is ook onweer mogelijk. De meeste regen is voor het zuidwesten, westen, midden en oosten. In het zuidoosten blijft het overwegend droog en kan de zon doorbreken.

Morgenmiddag blijft er vrij veel bewolking en is vooral in het zuidoosten ook ruimte voor de zon. De noordwestelijke helft heeft met perioden van regen te maken en daarbij plenst het soms flink. In het oosten en zuidoosten kunnen enkele onweersbuien ontstaan. In de loop van de middag neemt de regen vanuit het zuidwesten af en kan in Zeeland en Zuid-Holland de zon doorbreken.

De maximumtemperatuur varieert van 9 graden in het noordwesten tot 12 in het zuidoosten. Daarmee is het duidelijk kouder dan de afgelopen dagen. Wanneer de zon in Brabant en Limburg wat langer weet te schijnen, dan kan het daar lokaal 13-15 graden worden.

In het zuiden en zuidoosten waait een matige zuidwestenwind. In de rest van het land is de wind noordelijk, zwak tot matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden. Gedurende de middag draait de wind overal naar het noordwesten.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag wordt het geleidelijk op de meeste plaatsen droog en is er een mix van wolkenvelden en opklaringen. In het noordoosten blijft de hele nacht kans op een beetje regen en daar komt ook de meeste bewolking voor. De temperatuur daalt naar 2 graden in het zuidwesten tot 5 in het noordoosten. Plaatselijk kunnen enkele mistbanken ontstaan.

Vrijdag zijn er vrij veel wolkenvelden, maar tussendoor schijnt af en toe de zon. Het noorden en oosten maken kans op enkele buien. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. Het wordt 11-13 graden en daarmee is het koud voor begin mei. Normaal is het 15-18 graden. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig van kracht.

Zaterdag blijft het op de meeste plaatsen droog en wisselen zon en stapelwolken elkaar af. In de loop van de dag neemt de sluierbewolking vanuit het zuiden toe en stijgt in het uiterste zuidoosten de kans op wat lichte regen. De temperatuur stijgt naar 10-14 graden. Daarmee is het prima weer om in de tuin te werken, of om een wandeling of fietstocht te maken. Wel is het fijn om bij dit weer een warme jas aan te hebben.

Zondag is er een mix van zon en stapelwolken en daarbij is een kleine kans op een bui. Het wordt 10-13 graden, maar de matige noordwestenwind maakt het gevoelig kouder.

De dagen daarna blijft het waarschijnlijk fris voor de tijd van het jaar met maxima die tussen 12 en 15 graden uitkomen. Daarbij is dagelijks kans op enkele buien. Rond Bevrijdingsdag lijkt de kans op regen wat groter. Het weerbeeld laat daarbij wolkenvelden en zonnige momenten zien.