Eerst droog, later geruime tijd regen

10-01-2023 LEMMER – Vandaag begint de dag droog en op sommige plekken is de zon nog even te zien. In de loop van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en dit is een voorbode voor de rest van de dag. In de middag trekt namelijk een actief regengebied over het land.

Rond het middaguur begint het in Zeeland te regenen. In het uiterste noordoosten blijft het tot het einde van de middag droog. Hierbij neemt de wind flink in kracht toe. Boven land staat een veelal matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, 4-5 Bft. Aan zee waait het krachtig tot soms hard, 6-7 Bft. In de kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden zijn zware windstoten van ruim 80 km/uur mogelijk. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 6 of 7.

Vanavond wordt het vanuit het westen tijdelijk droog en hierna stroomt zachtere lucht het land binnen. Hierdoor worden de hoogste temperaturen pas laat in de avond bereikt. Rond middernacht is het een graad of 10. In de nacht naar woensdag volgt dat van west naar oost over het land trekt. Hierdoor gaat het op uitgebreide schaal opnieuw regenen. Het koelt nauwelijks af.

Woensdag in de avonduren enkele buien
In de vroege ochtend regent het in het uiterste oosten van het land, elders is het veelal droog en komen enkele opklaringen voor. De rest van de dag verloopt grotendeels droog met een mix van wolkenvelden en zon. Het is wederom zacht met 8 graden in het noorden tot lokaal 10 graden in het zuiden. Er waait een matige tot aan zee soms krachtige zuidwestenwind. In de avond en in de nacht naar donderdag vallen verspreid over het land enkele buien.

Donderdag vooral in het zuiden nat
Ook donderdag houden we het een groot deel van de dag niet droog. Er trekken opnieuw regengebieden over het land. Vooral het zuiden van het land lijkt het meest gevoelig voor de meeste neerslag, maar ook de noordelijke helft houdt het niet droog. De temperatuur stijgt naar 9 of 10 graden bij een matige tot aan zee soms krachtige zuidwestenwind.

Daarna blijft het ronduit wisselvallig
De dagen daarna blijft het slim om de radarbeelden te blijven checken als je naar buiten gaat. Door een doorstaande zuidwestenwind blijven we dagelijks gevoelig voor regengebieden of enkele buien. Dit gaat gepaard met ronduit hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De maxima komen veelal uit tussen 8 en 11 graden. Van nachtvorst is voorlopig zeker geen sprake. Pas in de loop van volgende week neemt de kans op een kouder weertype iets toe.