Eerst veel zon, later wolkenvelden

21-04-2022 LEMMER – De zon schijnt weer flink, maar later trekken vanuit het oosten ook wolkenvelden over het land. Het wordt 15 tot 18 graden en er steekt een stevige noordooster op. Morgen en zaterdag blijft het op een lokaal buitje na droog, zondag neemt de buienkans toe. Zaterdag wordt de warmste dag met in het zuiden lokaal 20 graden. Na het weekend wordt het door een noordenwind frisser.

Het is zonnig met slechts wat velden hoge sluierwolken. De zon warmt de lucht op en tegen het middaguur is het op veel plaatsen 14 tot 16 graden. Op de Waddeneilanden en direct aan de noordkust is het een graad of 12. De noordoostenwind is matig, in het noorden soms vrij krachtig.

Vanmiddag neemt de noordooster nog iets tot en wordt aan de noordkust (vrij) krachtig, 5 of 6 Beaufort. In het binnenland is de wind meest matig tot soms vrij krachtig, 4 of 5 Bft. Vanuit het oosten neemt de bewolking wat toe, waardoor de zon het regionaal wat moeilijk krijgt. Het blijft wel overal droog. De maximumtemperatuur varieert van 15 graden in Leeuwarden en Alkmaar tot 18 of 19 graden in Zuid-Nederland. Op de Waddeneilanden blijft het kwik steken rond 13 graden.

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt. Lokaal kan een spatje regen vallen, maar veel stelt dit niet voor. De noordoostenwind blijft doorwaaien en de minima komen uit tussen 6 graden in Groningen en 9 graden in Zeeland en de Randstad.

Morgenochtend is er een mix van wolkenvelden en zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Er waait een matige, aan de noordkust (vrij) krachtige, noordoostenwind en om 9:00 uur is het 8 tot 11 graden met laagste temperaturen in het noordoosten van het land.

Morgenmiddag is het tijdelijk overwegend zonnig, maar later in de middag schuiven nieuwe wolken vanuit Duitsland over het land. De wind draait van noordoost naar oost en is in grote delen van het land meest matig en aan de noordkust krachtig (4 tot 6 Bft). De maximumtemperatuur is vergelijkbaar met die van vandaag. Het wordt 13 graden op Terschelling tot 18 graden in Eindhoven en Venlo.

Morgenavond zijn er veel wolken en vanuit het oosten is kans op een paar lichte regenbuien. In de nacht naar zaterdag breiden opklaringen vanuit het noordoosten uit over het land. Dit is goed nieuws voor iedereen die in deze nacht vallende sterren wil spotten. Kleed je wel warm aan als je er op uit gaat. Bij sterrenkijken sta of zit je stil en dan is 6 tot 10 graden en een matige wind best wel koud.

Zaterdag wordt voorlopig de warmste dag met op veel plaatsen maxima van 18 tot 20 graden. De hoogste temperaturen, lokaal mogelijk 21 graden, zijn voor Zeeuws-Vlaanderen Brabant en Noord-Limburg. De wind zit nog steeds in de oosthoek en daardoor blijft het kwik op de Waddeneilanden en ook bijvoorbeeld in het noorden van Noord-Holland een aantal graden achter. Het wordt een grotendeels droge dag met veel ruimte voor de zon. De UV-Index is begin van de middag 4 en in het zuiden van het land zelfs afgerond 5. Ga je voor langere tijd van de zon genieten smeer jezelf dan goed in. Bij zonkracht 4 kan je huid zonder bescherming in 30-60 minuten verbranden. In Zuid-Nederland neemt later de bewolking toe en is zaterdagavond kans op een bui.

Zondag draait de wind weer van oost naar noordoost en voert iets koelere lucht aan. Het wordt 12 graden op de Wadden tot 16 graden in het midden en zuiden van het land. Dit zijn overigens hele gebruikelijke waarden voor eind april. Het weerbeeld bestaat uit wolken en zon en vooral later op de dag kans op enkele buien.

Na het weekend is het een aantal dagen licht wisselvallig met wolken, zon en een paar buien. De wind zit in de noordhoek en daardoor is het aan de frisse kant. In Noord-Nederland liggen de maxima rond 12 graden. In het zuidoosten kan het dagelijks een graad of 15 worden. Later in de week lijkt het weer iets warmer te worden. Veel neerslag staat er niet op het programma al blijft een enkele bui wel mogelijk.