Eerste eikenprocessierupsen hebben brandharen

02-06-2021 LEMMER – Uit een eerste inventarisatie van eikenbomen blijkt dat zo’n 15 procent van de eikenprocessierupsen het vierde larvestadium heeft bereikt en daarmee brandharen heeft. Door de zeer koude lente is de ontwikkeling van de eikenprocessierups drie weken later dan vorig jaar. De combinatie van een warmtepiek eind maart en de kou daarna heeft voor een grote spreiding in ontwikkeling van de rupsen gezorgd.

Door een korte warme periode eind maart kwam de eerste tien procent van de eikenprocessierupsen op 1 april al uit het ei. Dat was ruim eerder dan verwacht. Daarna zakte de temperatuur flink waardoor de meeste eikenprocessierupsen pas rond 21 april uit hun eitjes kropen. Voor veel rupsen was het nog een lange tijd wachten voordat er voedsel beschikbaar was. De bladontplooiing van de eiken verliep door de kou in april en mei tergend traag. De rupsen ontwikkelden zich daardoor heel langzaam.

Brandharen
De eerste eikenprocessierupsen bereikten rond 31 mei het vierde larvestadium. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat zo’n vijftien procent van de rupsen inmiddels zo ver is. Deze rupsen hebben naast de grote, met het oog zichtbare en onschadelijke haren die ze gelijk al hebben als ze uit het ei komen, nu ook de minuscule brandharen die voor overlast kunnen zorgen. De rupsen die nu in het vierde stadium zitten, zijn vooral rupsen die aan de zuidkant van bomen zitten. Rupsen die op schaduwrijke plekken zitten, zijn over het algemeen nog niet zo ver. De meeste rupsen aan de noordkant zitten overigens nog in het tweede en derde larvestadium.

Stroomversnelling
Door de sinds enkele dagen hogere temperaturen is de ontwikkeling van de rupsen nu wel in een stroomversnelling gekomen. Ze eten daardoor sneller en de hele dag door. Inmiddels zit er ook voldoende blad aan de bomen. De rupsen die nu in het vierde larvestadium zitten, beginnen binnenkort aan de bouw van de karakteristieke nesten. We verwachten dat de eerste nesten over ruim een week zichtbaar zullen worden. De meeste mensen zullen de eerste nesten pas in de tweede helft van juni gaan zien. De eerste rupsen hebben dan inmiddels het zesde en laatste stadium bereikt. De echte overlastperiode zal naar verwachting vanaf eind juni tot in juli plaatsvinden. Op dit moment is het nog moeilijk in te schatten hoe groot de plaagdruk en eventuele overlast zal zijn. Dat wordt pas duidelijk als de nestvorming al enige tijd gaande is. Vanaf nu is het in ieder geval bij eikenbomen weer opletten op de aanwezigheid van eikenprocessierupsen en eventuele blootstelling aan brandharen.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op  Processierups.nu