Energie-experts helpen Friezen verduurzamen

28-01-2021 LEMMER – Het energiezuinig maken van je woning wordt voor Friezen een stukje minder ingewikkeld. Een provinciebreed netwerk van energie-experts staat voor hen klaar met advies en begeleiding. Het netwerk bestaat uit energiecoaches, tal van adviseurs, energiecoöperaties, gemeenten, provincie en andere organisaties. Samen slimmer omgaan met energie, dat is waar ze voor willen gaan. Gedeputeerde Sietske Poepjes lanceerde het netwerk woensdagavond 27 januari met een nieuwe naam: Energie Team Fryslân.

Verduurzaming van woningen is een belangrijke schakel in de energietransitie in Fryslân. Veel Friezen willen wel aan de slag met het verduurzamen van hun huis, maar sommigen weten niet goed hoe ze dat aan kunnen pakken. Energiecoaches en -adviseurs kunnen hen helpen inzichtelijk te maken hoe ze hun huis energiezuiniger kunnen maken door de isoleren. Ook kunnen ze adviseren over de mogelijkheden om energie duurzaam op te wekken, zoals met zonnepanelen.

Op enkele plaatsen in Fryslân waren al energiecoaches actief. Door hen samen te brengen in het nieuwe netwerk kunnen zij kennis en ervaringen delen. Daardoor kunnen zij beter adviseren en begeleiden. Gedeputeerde Sietske Poepjes is blij met het netwerk: “de energiecoaches kunnen een belangrijke rol spelen bij de bewustwording onder de mensen. Zij kunnen hen helpen met energie besparen en zo woonlasten verlagen. Win-win dus. De mensen houden geld over en alle energie die zij besparen, hoeven we niet meer duurzaam op te wekken.”

Mensen die informatie willen over het verduurzamen van hun woning, kunnen terecht bij het energieloket van hun eigen gemeente.