Energiebedrijven maken (nieuwe) tarieven bekend

19-11-2021 LEMMER – De gemiddelde energieprijs bij Essent zal gemiddeld €17,50 per maand gaan stijgen. De stijging geldt voor huishoudens met een gemiddeld verbruik en een flexibel tarief. Vattenfall komt met een verwachte stijging van 25 euro. Eneco heeft de tarieven nog niet bekendgemaakt. Zonder de miljarden steun van de overheid had de stijging echter bij Essent een verhoging €55,- opgeleverd.

Voor het overgrote deel van de inwoners is het verstandig om bij de energie maatschappij te blijven zitten waar ze nu bij zijn aangesloten. De nieuwe prijzen zijn (bijna) altijd hoger dan de oude contracten. Verder wordt er geadviseerd om goed naar het verbruik te kijken zodat je bij de jaarafrekening niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Een van de redenen van de prijsstijging is dat de verwachte opbrengst van duurzame energie uit zon en wind tegen valt. Daarnaast is er geen constante levering van gas vanuit Rusland. Die omstandigheden hebben er voor gezorgd dat een aantal energie bedrijven failliet gingen.