Enkele buien, geleidelijk vaker droog

29-07-2021 LEMMER – Er trekken enkele buien over het land, maar geleidelijk wordt het op steeds meer plaatsen droog. Daarbij wisselen zon en stapelwolken elkaar af en loopt de temperatuur op naar 19-22 graden. Morgen staan meer buien op het programma, maar met 19 tot lokaal 25 graden is het wel iets warmer dan vandaag. Vooral in de avond en nacht naar zaterdag kan het bovendien stevig waaien. Het weekend verloopt wisselvallig met vooral ’s middags buien en temperaturen van een graad of 20.

Vanmiddag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Er trekken enkele lichte buien over het land, maar op steeds meer plaatsen wordt het gedurende de middag droog. De maxima komen uit op 19 graden in het noordwesten tot 22 in het zuidoosten. De matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige zuidwestenwind maakt het voor het gevoel wel een paar graden koeler.

Desondanks is het heerlijk weer om buiten te zijn en wat te ondernemen. Op het strand kun je lekker uitwaaien. Let wel op de krachtige zon vandaag. Met zonkracht 6 kun je namelijk binnen een half uur verbranden. Door het koele weer heb je dat niet zo snel in de gaten.

Vanavond verdwijnen de meeste stapelwolken, wordt het overal droog en neemt de wind af. Dat betekent ook dat de temperatuur snel daalt. Rond 22:00 uur is het een graad of 15. Komende nacht is het aanvankelijk helder. In de loop van de nacht neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en aan het eind van de nacht stijgt in Zeeland de kans op wat gespetter. De minima komen uit op 10 graden in het oosten tot 13 in het westen.

Morgenochtend trekken wolkenvelden over het land, maar zeker in het noorden, oosten en zuidoosten is de zon nog regelmatig te zien. In het westen heeft bewolking de overhand en daar kan wat lichte regen vallen. Ook elders in de noordwestelijke helft kan het wat spetteren, maar veel stelt het niet voor. In het zuidoosten blijft het droog.

Morgenmiddag zijn er vrij veel wolkenvelden en trekken vanuit het zuidwesten buien over het land. Af en toe schijnt de zon en de meeste zon is weggelegd voor het oosten en zuidoosten. Daar kan de temperatuur nog even flink oplopen met 23 à 24 graden. In Limburg kan het plaatselijk 25 graden worden als de zon een tijdje weet te schijnen. In het westen, midden en noorden komen de maxima uit op 19-22 graden. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen. In de loop van de middag neemt de wind in kracht toe en draait naar het zuidwesten.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag wordt het in de kustregio’s onstuimig. Aan de westkust komt een harde zuidwestenwind te staan (windkracht 7) en daarbij zijn windstoten mogelijk tot 75 km/uur. Landinwaarts in de kustgebieden waait het vrij krachtig en dieper in het binnenland matig tot vrij krachtig. Er trekken buien over het land en daarbij is een klap onweer niet uitgesloten. Tussen de buien door klaart het op. De meeste buien zijn voor het noordwesten en daar komt ook de meeste bewolking voor. Het koelt af naar 14 à 15 graden.

Zaterdagochtend vroeg heeft vooral de noordwestelijke helft met buien te maken. Geleidelijk ontstaan ook in de rest van het land buien. Vooral in de middag kunnen deze fel uitpakken met flinke plensregens en kans op een klap onweer. Tussen de buien door is er ruimte voor de zon en dan is het prima weer om buiten te zijn. Tijdens zonnige perioden loopt de temperatuur namelijk op naar 20 graden en uit de wind heb je je jas niet nodig. Het waait matig tot vrij krachtig uit het westen tot zuidwesten.

Zondag start de dag met buien in de kustgebieden en in het binnenland met droog en vrij zonnig weer. Geleidelijk ontstaan in het hele land buien. Het wordt 19-21 graden.

De dagen daarna blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien. Daarbij trekken maandag en dinsdag wel wat minder buien over het land dan de rest van de week. Tussen de buien door is het prima weer met zonneschijn en temperaturen van een graad of 20. Het wisselvallige en te koele weer voor de tijd van het jaar houdt voorlopig aan. Normaal is het begin augustus 21-25 graden.