Enkele buien, vanmiddag veel wind

06-07-2021 LEMMER – De dag start vrij bewolkt, maar geleidelijk breekt de zon vaker door. Op enkele buien na is het overwegend droog. De wind zwelt verder aan en vanmiddag waait het vrij krachtig boven land. In het westen staat een vrij krachtige tot harde zuidwester. Daarbij zijn zware windstoten mogelijk. Het wordt 20-23 graden. Morgen waait het minder hard en wisselen wolken, zon en enkele buien af bij 20-24 graden. Daarna blijft het licht wisselvallig met normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Vanochtend trekken veel wolkenvelden over, maar de zon weet ook steeds vaker even door te breken. Van zuid naar noord trekken enkele buien over het land en in het zuidoosten kan wat lichte regen vallen. De wind komt eerst uit het zuidoosten tot zuiden. In de loop van de ochtend zwelt de wind aan en wordt zuidwestelijk van richting. Boven land waait het vervolgens matig tot vrij krachtig. In de strook van Zeeland tot Schiermonnikoog staat een (vrij) krachtige zuidwestenwind, 5 tot 6 Bft.

Vanmiddag is het onstuimig zomerweer en de wind trekt nog verder aan. Boven land staat veelal een vrij krachtig zuidwestenwind. In de westelijke provincies is de wind (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft. In de kuststrook wordt windkracht 7 bereikt en waait het overwegend hard. Tijdelijk kan het stormachtig waaien, 8 Bft. Daarbij zijn zware windstoten tussen 70 en 80 km/uur mogelijk. Naast de forse wind bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van stapelwolken en zonnige momenten. Ook trekken vanuit het zuidwesten nog enkele buien over, maar op veruit de meeste plaatsen verloopt de middag droog. De temperatuur stijgt naar 20 graden aan zee tot 23 graden langs de oostgrens. Door de wind zal het voor het gevoel frisser zijn.

Vanavond hebben vooral de kustgebieden nog met veel wind te maken en er staat een vrij krachtige tot harde zuidwester, 5 tot 7 Bft. Het zwaartepunt van de wind verplaatst zich geleidelijk naar het noorden en met name in het noordwestelijk kustgebied en op de Waddeneilanden kunnen in de avond nog zware windstoten tussen 75 en 80 km/uur voorkomen. Landinwaarts gaat het in de loop van de avond minder hard waaien en de wind wordt overwegend matig van kracht, 3 tot 4 Bft. De laatste buien trekken naar het noordoosten weg en het wordt droog met ook ruimte voor opklaringen.

Vannacht is het overwegend droog met naast wolkenvelden ook brede opklaringen. Het koelt af naar 13 à 14 graden. Wanneer het voor langere tijd opklaart, kan de minimumtemperatuur plaatselijk wat lager uitvallen. De wind komt uit het zuidwesten tot zuiden en is afgenomen naar een zwakke tot matige wind boven land. In de kustgebieden waait het nog (vrij) krachtig.

Morgenochtend is het droog met eerst veel ruimte voor de zon. In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar lokaal kan een enkele stapelwolk uitgroeien al tot een bui. De zuidwestenwind is overwegend matig. Aan zee kan het nog vrij krachtig waaien, maar het is lang niet zo onstuimig als dinsdag.

Morgenmiddag wisselen zon en stapelwolken af. Plaatselijk kan een stapelwolk uitgroeien tot een bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog en is het prima weer voor buitenactiviteiten. De temperatuur stijgt naar 20 graden in het westen tot 24 graden in het oosten en zuidoosten. Deze waarden zijn normaal voor begin juli. De wind blijft afkomstig uit het zuidwesten en is overwegend matig. Aan zee waait het vrij krachtig.

Morgenavond doven de buien uit en de stapelwolken lossen geleidelijk op. Later in de avond en in de nacht is er een mix van wolken en opklaringen en het koelt af naar een graad of 13.

Donderdag staat wisselvallig zomerweer op het programma en in de loop van de dag komen enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Daarbij kan met name in de oostelijke helft van het land hagel of onweer voorkomen. De temperatuur blijft normaal voor de tijd van het jaar met maxima tussen 20 en 25 graden. Tijdens droge perioden wisselen zon en wolken af.

Vrijdag blijft het licht wisselvallig en met name in de middag kan een bui tot ontwikkeling komen, maar droge momenten met een mix van zon en wolken overheersen het weerbeeld. Met 20 tot 23 graden verandert de temperatuur nauwelijks in vergelijking met de voorgaande dagen.

Tijdens het weekend verandert het weerbeeld nauwelijks en naast wolken en zon kan ook dagelijks een bui ontstaan. De temperatuur gaat geleidelijk iets omhoog en landinwaarts stijgt het kwik mogelijk richting 25 graden.