Flink wat zonneschijn

24-03-2021 LEMMER – Vandaag is het vrij zonnig. Landinwaarts kunnen stapelwolken ontstaan, maar het blijft droog. Het is zacht met 10-16 graden. Vanavond is er kans op wat lichte regen. Morgen schijnt de zon vooral aan de kust. Elders is er een mix van zon, wolken en enkele buien bij 10-14 graden. De dagen daarna blijft het wisselvallig met kans op enkele buien en zaterdag is het fris. Begin volgende week loopt de temperatuur op naar 15-18 graden!

Vanochtend schijnt de zon uitbundig. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind die zachte lucht aanvoert. Met het zonnetje erbij warmt het snel op. Eind van de ochtend is het 8 graden op de Wadden tot plaatselijk 11 graden in het zuiden van Limburg. Vooral in het binnenland kunnen geleidelijk ook wat stapelwolken ontstaan, maar het blijft droog.

Vanmiddag is het flink zonnig met enkele stapelwolken. Vanuit het westen drijven steeds meer sluierwolken het land binnen. Aanvankelijk zal de zon hier nog doorheen kunnen schijnen, maar geleidelijk wordt de bewolking vanuit het westen dikker en zal een waterig zonnetje te zien zijn. In het oosten gebeurt dit pas aan het einde van de middag. De temperatuur stijgt naar 12-16 graden met de hoogste waarden in het zuidoosten. De zuidwestenwind is zwak tot matig van kracht. Op de Wadden kan het soms wat harder waaien en hier blijft de temperatuur steken rond 10 graden.

Vanavond en vannacht trekken wolkenvelden over. Daarbij is kans op wat lichte regen, maar veel stelt dit niet voor en de avond en nacht verlopen zo goed als droog. Geleidelijk trekt de bewolking oostwaarts en vooral in het noordwesten en noorden kunnen later in de nacht ook enkele opklaringen voorkomen. Tijdens opklaringen koelt het snel af en kan plaatselijk een mistbank ontstaan. De minima komen uit op 4-5 graden, als het lang genoeg helder is kan de temperatuur wat lager uitvallen.

Morgenochtend is het overwegend bewolkt met in het zuiden en zuidoosten kans op een bui. In de kustprovincies breekt op de steeds meer plaatsen de zon door. In de loop van de ochtend breiden de opklaringen zich verder uit over het land en komt de zon af en toe tevoorschijn.

Morgenmiddag wisselen zon, stapelwolken en wolkenvelden elkaar af. De zon heeft de beste papieren in de kustprovincies en het is ideaal weer om uit te waaien aan het strand. Het binnenland maakt kans op een enkele bui, maar op veel plaatsen verloopt de middag overwegend droog. De zuidwestenwind is matig van kracht en blijft vrij zachte lucht aanvoeren. Het is wel iets minder zacht dan vandaag met maxima van 11-14 graden. In het noordwestelijk kustgebied kan het soms vrij krachtig waaien en is het iets kouder met hooguit een graad of 10.

Morgenavond is het wisselend bewolkt met in het oosten nog kans op een enkele bui. Later in de avond en nacht naar vrijdag neemt de kans op buien af en wordt het overwegend droog. De minimumtemperatuur komt uit op 4-6 graden.

Vrijdag krijgt de zon geregeld ruimte, maar er is ook bewolking aanwezig en er trekken enkele buien over. Het is zacht en de maximumtemperatuur komt uit op 14-16 graden. In vergelijking met de afgelopen dagen staat er meer wind. De zuidwestenwind wordt in de loop van de dag matig tot vrij krachtig. Aan zee waait het soms krachtig, windkracht 6. Later in de middag en avond nemen de bewolking en de kans op regen toe. In de nacht naar zaterdag volgen perioden met regen.

Zaterdag is de wind gedraaid naar het westen en deze blijft stevig doorblazen. Met de westenwind worden ook buien en koudere lucht naar ons land gevoerd. Bij buien is kans op hagel en een klap onweer. Mogelijk kan er in het binnenland ook een vlokje natte sneeuw vallen. Tijdens droge perioden is er ook ruimte voor de zon. De temperatuur komt uit op 8-10 graden, maar door de stevige wind is het voor het gevoel een paar graden kouder. Normaal is het eind maart 10-12 graden.

Zondag is er veel bewolking aanwezig met slechts af en toe ruimte voor de zon. Vooral in het noorden en midden is kans op perioden met regen. De wind zoekt weer de zuidwestelijke hoek op, waardoor de temperatuur stijgt. In de middag wordt het 11-14 graden.

Volgende week laat de verwachting een licht wisselvallig weerbeeld zien. De zon schijnt geregeld en er zijn droge perioden, maar vooral in het binnenland kan ook een enkele bui voorkomen. De wind waait uit zuidelijke richting en voert zachte lucht aan, waardoor de temperatuur oploopt naar een lenteachtige 15-18 graden. Later in de week wordt het geleidelijk weer kouder, maar hoeveel het afkoelt is nog onzeker.