Friese gemeenten en Provincie willen stoppen met gasleverancier Gazprom

03-03-2022 JOURE – Het contract van de diverse Friese overheden waaronder de Provincie Fyslân loopt eind 2023 af. De Provincie heeft nu echter aangegeven eerder te willen stoppen met de leverancier. Vanwege de oorlog is de mogelijkheid er nu om het bestaande contract te ontbinden.

Wel ontstaat hierdoor een gat in de gas leveranties. Die zouden dan opgevuld moeten worden met energie en gas uit de eigen regio aldus de Provincie. Vanuit de VNG (Verenigde Nederlandse Gemeenten) is echter te horen dat dit niet zo makkelijk is zoals Mevr. Poepjes het van de Provincie laat voorkomen.

Zij worden namelijk gehouden aan de Europese aanbestedingsnormen. Doordat Gazprom in Nederland is geregistreerd valt het bedrijf niet onder de economische sancties voor Rusland. Wel heeft eerder vandaag de directeur (Sytse van Heijst) van Gazprom Nederland al laten weten per direct op te stappen uit zijn functie. Volgens hem zijn de werkzaamheden voor het Russische gasconcern niet te kunnen verenigen met de gebeurtenissen in Oekraïne.