Fruitbomen en bessen straks zichtbaar aan de Pastorielaan in Joure

26-01-2022 JOURE – Op donderdag 27 januari begint de gemeente met groenwerkzaamheden aan de Pastorielaan in Joure. Daarbij verwijderen ze eerst de huidige bomen. Vervolgens planten ze er andere bomen, waaronder fruitbomen en kleinfruitstruiken, voor terug. Dit doet de gemeente om de huidige veiligheid van de bomenlanen op langere termijn te garanderen en de ervaren overlast, waaronder takbreuk en wortelopdruk aan bestrating, weg te nemen. Daarnaast krijgen de nieuwe bomen meer groeiruimte, zodat ze toekomstbestendig zijn. In verhouding plant de gemeente meer bomen terug dan we verwijderen. Er is een tijdelijke wegafzetting tijdens de kapwerkzaamheden op donderdag 27 en 28 januari, zodat we de werkzaamheden veilig en sneller kunnen uitvoeren.

Gemeente haalt bomen weg die overlast veroorzaken
De grote lindebomen en de grasstroken tegenover een aantal woningen worden weggehaald. Dit is omdat deze bomen momenteel overlast veroorzaken. Door het gebrek aan ondergrondse groeiruimte, kan de gemeente een veilige situatie op langere termijn bovendien niet garanderen. Na het verwijderen van de lindebomen is hert de bedoeling om de huidige stoep uit te breiden.

In verhouding komen er meer bomen terug op plekken waar voldoende ruimte is
Daar waar voldoende ruimte is plaatst de gemeente weer bomen terug. Daar plukken we samen de vruchten van! Zo houd de gemeente bijvoorbeeld ook rekening met boomhoogtes om schaduwoverlast op zonnepanelen te voorkomen.

Tussen en tegenover een aantal woningen plaatst de gemeente e fruitbomen terug met kleinfruitstruiken, zoals bessen. Daarnaast verwijderen ze de berkenboom tegenover twee woningen om zo na het planten van de nieuwe bomen hetzelfde beeld te krijgen. Daarnaast komen er zowel in de Pastorielaan als op de kruising met de Ulke Boonstralaan mooie beeldbepalende Pauwloniabomen planten.

Herinrichting plantsoen in samenwerking met Accolade
Tot slot gaat de gemeente samen met Accolade, het plantsoen terugbrengen naar gras met laagstam fruitbomen met kleinfruitstruiken (waaronder bessen) om zo een open en gelijkvormig geheel te creëren.

Te downloaden overzichtskaart
Overzichtskaart ontwerp bomen.