Geleidelijk droog, soms zon

08-01-2021 LEMMER – Het is bewolkt met af en toe wat lichte regen of motregen. In Zuid-Limburg valt wat (natte) sneeuw. Vanuit het noorden wordt het op steeds meer plaatsen droog en schijnt af en toe de zon. Het wordt 1-5 graden. Het weekend verloopt koud met in de nacht op veel plaatsen vorst en lokaal ook mist. Vooral zaterdag schijnt overdag af en toe de zon en het wordt 1-5 graden. Na het weekend neemt de bewolking toe en stijgt de kans op regen.

Vanochtend is het bewolkt met af en toe wat lichte regen of motregen. In het zuidwesten komen buien voor en kan het tijdelijk iets harder regenen. In de Limburgse heuvels ligt de temperatuur rond het vriespunt en valt (natte) sneeuw. Hierdoor kan het glad zijn. In de loop van de ochtend zijn er in het midden en noorden steeds meer droge perioden. In het noordwesten laat de zon zich soms even zien. In het zuiden blijft het bewolkt regenachtig met in Zuid-Limburg nog steeds kans op wat (natte) sneeuw.

Vanmiddag is het op de meeste plaatsen droog met vrij veel bewolking en zo nu en dan een beetje zon. Aan de kust is een kleine kans op een bui. In het zuiden kan nog wat regen vallen, maar geleidelijk wordt het ook daar droog. In het zuidoosten blijf het bewolkt met in de Limburgse heuvels kans op wat natte sneeuw. De temperatuur stijgt naar 1 à 2 graden in het zuidoosten tot 5 graden aan de kust. Daarbij staat een zwakke tot matige wind uit het noordwesten tot noorden.

Vanavond zijn er wolkenvelden en opklaringen. De temperatuur daalt vrij snel naar 1-2 graden en halverwege de avond kan het op de eerste plaatsen een beetje vriezen.

Er volgt een koude nacht met op veel plaatsen lichte vorst. In het binnenland kan de temperatuur naar -3 graden dalen en er ontstaan mistbanken. Op plaatsen waar niet gestrooid wordt en het wegdek nat is kan het glad worden. Op de Wadden en aan de Zeeuwse kust liggen de minima rond of iets boven nul. De noordkust maakt kans op een enkel buitje waardoor het glad kan worden.

Morgen is het rustig winterweer met in de eerste helft van de ochtend op veel plaatsen een beetje vorst. Er zijn wolkenvelden en vooral in het zuiden en oost kan het lokaal mistig zijn. Er zijn ook plaatsen met zon en dan is het prima weer. Op plaatsen waar de mist blijft hangen is het ronduit koud en ligt de temperatuur rond het vriespunt.

In de middag zijn er wolkenvelden en zal op verschillende plaatsen de zon een tijdje schijnen. Als er een buitje ontstaat is dat waarschijnlijk in de kustprovincies. De middagtemperatuur ligt tussen 1 graad in het zuidoosten, 3-4 graden op veel andere plaatsen en 5 graden langs de westkust. Alleen op plaatsen waar het lang grijs en mistig valt de temperatuur wat lager uit. Er staat een zwakke en aan de kust matige noordwestenwind.

In de avond zal het op plaatsen waar het helder is vrij snel vriezen en daarbij kan het ook mistig worden. Waar het bewolkt is zal de temperatuur langzamer dalen. In de nacht kan het op grote schaal 1-3 graden vriezen. Lokaal kan het -4 of -5 graden worden.

Zondag begint de dag opnieuw koud met kans op mistbanken. Het wordt 1 graad in het zuidoosten tot 4 graden in het westen. Ook dan zijn er wolkenvelden en kan de zon doorbreken, maar waarschijnlijk is er minder zon dan op zaterdag. De wind is zwak tot matig en zuidwestelijk.

In de nacht naar maandag kan het in het binnenland 1-2 graden vriezen. In het westen en noordwesten liggen de minima rond of iets boven nul.

Maandag is het vrij somber weer en laat de zon zich amper zien. Wel blijft het op veel plaatsen droog. Het wordt 3 graden in het oosten tot 6 graden aan de kust. In het noorden is vooral later op de dag kans op lokaal wat lichte regen. In de nacht naar dinsdag neemt de kans op regen toe en wordt het niet kouder dan 1-4 graden. Er staat een matig en aan de noordwestkust (vrij) krachtige zuidwestenwind.

Dinsdag is het grijs en valt van tijd tot tijd wat regen. Met 5 tot 7 graden is de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar. Er staat een matige westenwind. Aan de kust is de wind (vrij) krachtig en wat onstuimig.

De dagen daarna hebben we te maken met vrij veel wolkenvelden en daarbij is kans op regen. Soms kan de zon even doorbreken. De middagtemperatuur zal waarschijnlijk een graadje dalen. Later in de week stijgt de kans op lokale vorst in de nacht.