Gladheid door ijzel in midden en noorden

01-02-2021 LEMMER – Ten noorden van de grote rivieren is de dag begonnen met gladheid door ijzel. De ijzel gaat langzaam op steeds meer plaatsen over in gewone motregen en vanmiddag wordt het overal droog met in het noordwesten een paar opklaringen. Het wordt 1-5 graden. De komende dagen wordt het tijdelijk flink zachter met grote kans op regen. Morgen kan het in het noorden sneeuwen. Op lange termijn lijkt het droger te worden met meer zon. Bovendien wordt het vanaf het weekend kouder met begin volgende week overdag 1-5 graden en ’s nachts op grote schaal vorst.

Ten noorden van grote rivieren komt gladheid voor. Op grote schaal valt ijzel en geldt code oranje voor gladheid. In het uiterste noorden valt soms wat lichte sneeuw bij -2 tot -4 graden, maar daar kan de neerslag nog overgaan in ijzel. In het zuiden valt motregen bij temperaturen van 1-3 graden.

Gedurende de ochtend wint de zachte lucht langzaam terrein, waardoor de gladheid vanuit het zuidwesten langzaam verdwijnt. In het uiterste oosten en het noordoosten kan het regionaal tot het middaguur glad zijn. De neerslag neemt langzaam af en aan het einde van de ochtend is het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur varieert dan van -1 graad in Groningen tot +4 graden in Zuid-Nederland. Er waait een matige wind uit het oosten tot noordoosten.

Vanmiddag kan in het zuiden en oosten lokaal nog een spatje regen vallen. Verder is het droog en op de meeste plaatsen bewolkt. Mogelijk klaart het aan het einde van de middag in het noordwesten nog even op. Het wordt maximaal 1 graad in Noord-Nederland tot 5 graden in het zuiden. In het uiterste noordoosten blijft het kwik rond het vriespunt steken en is kans op een ijsdag (maximumtemperatuur onder 0 graden). De wind draait van noordoost naar noord en is zwak tot matig van kracht.

Vanavond kan vooral in het zuidoosten soms nog wat motregen vallen. In het noorden, midden en westen van het land is het droog met vooral in het noorden regionaal opklaringen. Er is weinig wind en vooral in het noorden kan later vanavond en vannacht plaatselijk (dichte) mist ontstaan. Daar daalt de temperatuur naar circa -4 graden. In het midden van het land liggen de minima rond of net onder het vriespunt. In het noorden en midden is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. In Zeeland en Zuid-Limburg wordt het niet kouder dan 2 graden. In de loop van de nacht raakt het vanuit het zuidwesten overal geheel bewolkt en steekt er een zuidenwind op.

Morgenochtend begint het al vroeg in Zeeland te regenen en dit regengebied breidt noordoostwaarts uit over het land. In de noordoostelijke helft van het land kan de neerslag als (natte) sneeuw beginnen. En vooral in Friesland, Overijssel en Drenthe kan het eventjes wit worden. In Groningen blijft het waarschijnlijk tot het middaguur droog.

Morgenmiddag valt vooral in Friesland, Drenthe en Groningen nog enige tijd (natte) sneeuw, voordat ook daar de neerslag overgaat in regen. Vooral in Groningen kan de neerslag tot ver in de middag winters blijven. De middagtemperatuur varieert van +1 graad in Groningen tot 10-11 graden in Zeeland en Zuid-Limburg. In Amsterdam, Utrecht en Arnhem wordt het 7-8 graden. De wind draait van het zuiden uit van (zuid)oost naar zuidwest en is matig. Langs de westkust wordt de wind later in de middag (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Morgenavond trekt de neerslag in het noordoosten naar Duitsland weg. Vanuit het zuidwesten trekken enkele buien over het land. In de nacht naar woensdag kan het vooral in het westen en noorden van het land soms stevig regenen. In het grootste deel van het land ligt de minimumtemperatuur tussen 5 en 8 graden. In Groningen, Friesland en Drenthe is het met 1-4 graden kouder.

Woensdag trekt een nieuwe storing over het land en valt van tijd tot tijd regen. Het is zacht met in het midden en zuiden van het land maxima van 9-11 graden. In Noord-Nederland is het kouder, maar zeker niet winters met 5-8 graden. De wind draait van zuidwest naar (noord)west en kan vooral in de middag en avond stevig uitpakken.

Donderdag is het veel minder nat en zien we wat vaker de zon. Wel komen er enkele buien voor. Het wordt 6 graden in Groningen tot 10 graden in het zuiden bij een matige zuid(west)enwind.

De dagen daarna neemt de kans op een kouder weertype weer toe. Dit geldt als eerste voor het noorden en later ook voor de rest van het land. Vrijdag wordt een natte dag met waarschijnlijk maxima van 5 graden in het noorden tot 9 in het zuiden. Zaterdag wordt het circa 3-7 graden en zondag 1-5 graden. In de nachten neemt de kans op vorst toe.

Begin volgende week is het waarschijnlijk licht winters met maxima van 1-5 graden en ’s nachts lichte tot lokaal matige vorst. Bij neerslag is de kans op winterse varianten groot, maar het weerbeeld zal vaak droog zijn met ook regelmatig zonneschijn.